Тріумфальне повернення: «Будівельник» виборов десяте за ліком національне «золото»

11.05.2017
Тріумфальне повернення: «Будівельник» виборов десяте за ліком національне «золото»

Баскетболістам «Хіміка» не вдалося захистити чемпіонський титул. (Фото з сайта khimik.com.ua.)

Після того, як южненський «Хімік» з гостьової перемоги розпочав «золоту серію» «плей-оф» суперліги проти «Будівельника», важко було уявити, що боротьба за чемпіонство завершиться достроково, причому свої чемпіонські повноваження «хіміки» складуть на домаш­ньому майданчику.
 
Утім вийшло саме так. Мотивовані невдалим стартом, баскетболісти «Будки» видали на-гора переможну серію з трьох матчів поспіль, два з яких «гладіатори» виграли на майданчику суперника.
 
«Вітаю хлопців! Вони багато працювали над собою, зокрема й у психологічному плані. Не знаю, яких зусиль їм коштувало знаходити в собі сили і боротися з таким потужним суперником», — похвалив за стійкість своїх підопічних наставник «Будівельника» Володимир Коваль.
 
Ставши на тренерський місток столичного клубу посеред сезону — коли очільник збірної України Євген Мурзін поїхав на стажування до США, Коваль зумів зберегти переможну ходу «Будки», привівши її, в підсумку, до десятого в історії чемпіонства.
 
Головному ж тренеру «Хіміка» Віталію Степановському залишалося хіба що жалкувати за втраченою нагодою здобути національне «золото».
 
За словами очільника южненців, в одному програному матчі все вирішила провалена чверть, в іншому — його вилучення з майданчика.
 
«Просив у гравців вибачення за свій вчинок, коли в третьо­му матчі серії вони догравали поєдинок без мене», — наголосив Степановський.
 
Загалом, як і більшість баскетболістів «Хіміка», їхній наставник лише обростає баскетбольним досвідом на найвищому рівні.
 
Для Степановського нинішня першість — перший повний сезон в якості головного тренера, відтак наставник і не приховує, що впродовж чемпіонату здобував неоціненний досвід.
 
Щось подібне можна сказати й про тренерську долю Володимира Коваля, котрий розпочинав сезон у «Будівельнику» як помічник Мурзіна.
 
Його перші самостійні кроки також були не ідеальними. Імовірно, поразку «Дніпру» в фіналі Кубка країни-2017 молодий наставник записав на власний рахунок.
 
Вочевидь ледь не збилися з запланованого курсу «гладіатори» й у вирішальній битві за чемпіонство.
 
Утім, як відзначив Коваль, його команді таки вдалося спрямувати «корабель» у правильне русло.
 
Не в останню чергу завдяки іноземцям — Стефенсу, Дугату, Філдсу — «Будівельник» у фіналі «плей-оф» зміг підтвердити звання найсильнішої команди «регулярки».
 
Один за одним ці американські легіонери підсилювали гру «гладіаторів», привівши їх, зрештою, до ви­значного в клубній історії рубежу.
 
Близькими до історичного успіху були й «Черкаські мавпи», котрі стояли за крок від здобуття бронзових нагород національної першості.
 
Утім ви­грати серію в сильнішого за рейтингом — «Дніпра» — черкаським баскетболістам не вдалося, хоча той доленосний поєдинок вони проводили в рідних стінах.
 
Зрештою ж, програючи серію 1:2, команда Дениса Журавльова спромоглася на переконливий «камбек», замкнувши таким чином призову трійку суперліги, в якій, нагадаємо, після річної перерви знову змагалися всі найсильніші команди країни. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Фінальна серія (до трьох перемог). «Будівельник» — «Хімік» — 66:67, 71:64, 74:67, 89:81. Рахунок у серії — 3:1.
«Бронзова» серія (до трьох перемог). «Дніпро» — «Черкаські мавпи» — 91:77, 77:82, 81:83, 83:69, 92:75. Рахунок у серії — 3:2.