За ширмою «дідів»: у Дніпрі знову нагадали про себе «тітушки», які побили учасників АТО

11.05.2017
За ширмою «дідів»: у Дніпрі знову нагадали про себе «тітушки», які побили учасників АТО

Очільник Національної поліції у Дніпропетровській області Ігор Репешко за тим, що відбувалося, спостерігав особисто.

Урочисті заходи з нагоди 9 травня, яке в Дніпрі з кожним роком усе менше людей називають Днем Перемоги, традиційно стартували біля пам’ятника Слави, що під декомунізацію не потрапив.

Те, що там можуть відбутися серйозні зіткнення між апологетами «старого» і тими, що вже живуть і мислять по-новому, очікувалося.

Недаремно ж туди було стягнуто досить значні сили правоохоронців і особисто завітав сам очільник поліції у Дніпропетровській області Ігор Репешко.

В унісон iз путінською пропагандою 

Додатковим подразником стали численні бігборди з портретом одіозного діяча «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула, який обіцяв не віддати «наше свято», а сам з’явився з портретом фронтовика.
 
Демонстранти і колони «опозиціонерів» від самого початку поводилися агресивно, викрикуючи «Фашизм не пройде!» і «Хунту — геть», тобто, в унісон путінській пропаганді.
 
В їхніх лавах привертали увагу молоді особи, характерна зовнішність яких змушувала пригадати пріснопам’ятних «тітушок».
 
Тих самих, яких тодішня влада від Партії регіонів 26 січня 2014 року мобілізувала, «озброївши» палицями, камінням та іншим знаряддям для боротьби з мирними демонстрантами, а присутні міліціянти цього немовби не помічали.
 
І саме місто на Дніпрі під час Євромайдану внаслідок тих подій гучно прозвучало на всю Україну.
 
Адже маргінальні «тітушки» знайшли свій прихисток просто в приміщенні облдержадміністрації, а потім виловлювали і дубасили всіх, хто потрапляв їм під руку. 
 
Ті ж маргінали, яких Вілкул мобілізував цього разу, вирізнялися помаранчевими мітками — наклейками на рукавах, через що очевидці мимоволі охрестили їх «ряженими». 
 
Танці на кістках 
 
Напередодні гучно заявили про себе і ті, для кого 9 Травня — зовсім не святковий день. Активісти дніпровського осередку ВГО «С14» провели патріотичний флешмоб, під час якого чорною фарбою замалювали рекламні конструкції з обличчями політичних діячів-сепаратистів, які з білбордів усміхнено вітали мешканців з Днем Перемоги.
 
Звісно ж, дісталося насамперед Олександру Вілкулу. І не лише в Дніпрі, а й у Запоріжжі, де тамтешні патріоти розмалювали червоною фарбою рекламний постер із його зображенням.
 
А 8 травня відбулася вже традиційна хода, головними заспівувачами якої стали ВО «Свобода» і «Правий сектор», з нагоди Дня примирення. А вже наступного дня примиренням у Дніпрі й не пахло.
 
Присутні біля пам’ятника Слави демобілізовані українські воїни, учасники бойових дій на Донбасі, зажадали від учасників вілкулівського «Маршу перемоги» відмовитися від партійної символіки, щоб не перетворювати дійство на політичну акцію. Але у відповідь на них накинулися молодики спортивної статури, які ніби й чекали конфлікту.
 
«Декілька днів тому ми, бійці АТО з різних підрозділів, просили утриматися від використання партійної символіки і не танцювати на кістках», — пояснював ветеран війни на Донбасі Олег Чистопольцев.

«Дідів обміняли на гроші»

Проте насправді все виявилося не лише «танцем на кістках», а ще й «здачею дідів в обмін на гроші». Фотофакт на підтвердження того, що після завершення «Маршу перемоги» на Фестивальному причалі, де мав відбуватися святковий концерт, його учасники з портретами «дідів-фронтовиків» отримували грошову винагороду, розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці» начальник Управління реклами Дніпровської міської ради Руслан Мороз.
 
А традиційно різкий у своїх висловлюваннях міський голова Дніпра Борис Філатов зауважив, що ті «ветерани», портрети яких несли учасники вілкулівського «Маршу перемоги», були зовсім не справжніми.
 
Адже справжні ветерани Другої світової у кращому випадку сидять по своїх домівках.
 
Станом на нинішнє 9 травня їх у Дніпрі залишалося серед живих 809, і при цьому близько 300 пішли з життя тільки протягом останнього року.
 
Саме цих людей міський голова, як він повідомив, активно відвідував цього справді пам’ятного для них дня, тоді як Вілкул перетворив усе на суто політичну акцію з явно антиукраїнським змістом, який, до того ж, вилився ще й у пролиту кров героїв дня сьогоднішнього — учасників війни на Донбасі.
 
Адже, за повідомленням керівника групи швидкого реагування «Червоного Хреста» Володимира Солдаткіна, тільки вони надали допомогу десятьом учорашнім учасникам війни на Донбасі.
 
Один iз них, Володимир Мазур, якого машиною швидкої допомоги доставили до лікарні з черепно-мозковою травмою, свого часу, за свідченнями товаришів, пройшов Іловайськ і врятував життя вісьмом побратимам. 
 
На сайті Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області повідомляється про 15 осіб, доставлених до лікарні, яких перевіряють на причетність до зіткнень 9 травня.
 
Також є повідомлення про 25 затриманих і два відкриті кримінальні провадження. 
 
Проте вочевидь виникне чимало запитань і до самих поліцейських.
 
«Ми підійшли до колони і не виявляли ніякої агресії. Правоохоронці отримали команду нас відтіснити. Потім із колони вискочили люди в цивільному і почали нас активно бити. Поліцейські весь цей час нас кидали на землю і теж били ногами», — така розповідь одного з учасників бойових дій на Донбасі, вже розтиражована в iнтернеті, мимоволі спонукає замислитися над тим, що відбулося в Дніпрі 9 травня.
 
Адже це дуже нагадує вищезгадані сумнозвісні події 26 січня 2014 року, коли «тітушки» так само безкарно розправлялися з мирними людьми за повного потурання з боку правоохоронців. 
 
Міський голова Дніпра цього разу виявився ще різкішим, назвавши Олександра Вілкула на своїй сторінці у «Фейсбуці» не інакше, як мерзотником і покидьком.
 
«Для того, щоб притягнути до обласного центру маргіналів із Кривого Рогу, Павлограда і Кам’янського, роздавати за портрети «дідів» гроші, дурити нещасних стариків і ходити колоною з партійними кульками по центральному проспекту під охороною биків, треба бути унікальною, лякливою і тупою твариною», — написав Борис Філатов.
 
Отож міський голова Дніпра назвав усе, що відбулося 9 травня, наслідком безкарності і попередив міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і Генерального прокурора Юрія Луценка про те, що в разі ненаведення порядку він підніматиме людей сам.

Російська провокація в Дніпрі?

Начальник Управління Національної поліції у Дінпропетровській області Ігор Репешко, відставки якого ще недавно рішуче вимагали у різних формах дніпровські активісти, вже того ж дня мусив публічно визнати, що до його підлеглих виникло багато запитань стосовно їхньої поведінки під час масових заходів у Дніпрі 9 травня, і повідомив про розпочате з цього приводу службове розслідування. 
 
Не інакше, як російською провокацією, яка вдалася у місті, що стало потужним форпостом на шляху російської агресії в Україні у 2014 році, назвав це і відомий журналіст Юрій Бутусов.
 
«Ходу з нагоди 9 травня Україні було перетворено Кремлем за участі «Опоблоку» на демонстрацію, спрямовану на мобілізацію проросійських організацій і їхніх силових можливостей. Плакати загиблих героїв стали просто ширмою для прикриття потужної антиукраїнської агітаційної кампанії, для демонстрації підтримки путінського піару на Красній площі і виведення на вулиці масово найнятих у бандитських спортклубах і «охоронних» фірмах бойовиків. На жаль, у Дніпрі ця провокація була організована з максимальним розмахом.
 
Організатори не приховували реваншистського характеру провокації, і саме тому така радість у російській пропаганді. Для них важливо, що вони знову збирають свої сили і що можуть на щось впливати силовим шляхом. Керівництво поліції області і міста, на мій погляд, виявило повну неадекватність в оцінці даної ситуації, відсутність взаємодії з ветеранами АТО і,таким чином, пішло на повідку структур «Опоблоку», в ході зіткнення проросійських демонстрантів поліція підтримала бойовиків «Опоблоку». Це просто ганьба», — наголошує Юрій Бутусов на «Цензор. Нет».
 
Нагадаємо, що три роки тому 9 травня було організовано подібну провокацію в Маріуполі, де влаштували напад на міське УВС, і цей безлад також здійснили під прикриттям масової акції.
 
Так і у Дніпрі головними дійовими особами стали сумнівні типи, яким на пам’ять про ветеранів глибоко наплювати.
 
Це справжній, цинічний виклик миру і спокою у нашій державі, організатори і натхненники якого і не ховалися, а йшли з портретами «дідів». А це можливо тільки за відчуття власної безкарності... 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звільнив керівників поліції в Дніпрі та області через дії силовиків 9 травня.
 
«Після попереднього розгляду по інцидентах і провокаціях у Дніпрі вранці підписано наказ про звільнення з посад начальника управління поліції Дніпропетровської області генерала Репешка; начальника міського управління поліції Дніпра полковника Бідила; відповідних заступників щодо забезпечення громадської безпеки», — написав міністр у «Фейсбуці».
 
— Призначено службове розслідування за тим, що сталося, — для подальшого вивчення дій поліцейських. Створена спеціальна слідча група і спрямована в Дніпро — для розслідування дій цивільних осіб і їхніх координаторів у рамках порушених кримінальних проваджень. Сподіваюся, цей урок поліцією Дніпра буде засвоєний».