Перетворили на звалище: перлині Одещини Куяльницькому лиману загрожує зникнення через сміття

11.05.2017
Щорічно прибирання узбережжя Куяльницького лиману об’єднує мешканців прилеглих населених пунктів Комінтернівського району міста Одеси, представників сусіднього Біляївського району та студентів.
 
У нинішньому році для цього задіяли 7 одиниць спеціальної техніки, а також машину екстреної медицини й представників МНС.
 
Із 2014-го допомагати збирати сміття почали і студенти та викладачі Одеського державного екологічного університету (ОДЕУ). Молодь кілька разів на рік приїжджає, щоб виконати цю місію. 
«Навесні рівень води у лимані піднімається, підтоплюючи гори сміття, — пояснює Олег Гриб, викладач ОДЕУ.
 
— Наші студенти прибирають узбережжя для того, щоб тверді побутові відходи не потрапили до лиману. На жаль, окрім волонтерів, порятунком Куяльницького лиману ніхто не займається. Грошей у бюджеті України для порятунку оздоровниці національного рівня поки що немає й не передбачається».
 
Щорічно на Одещину з’їжджаються туристи для відпочинку та оздоровчих процедур, вiд середини травня і до вересня.
 
Якщо завдяки з’єднанню Куяльницького лиману з водами Чорного моря вдалося запобiгти його пересиханню, то стан самого узбережжя залишає бажати кращого.
 
«Достатньо нам хоча б один-два роки пропустити й не зібрати сміття, тоді Куяльницький лиман просто загине, — розповідає студентка ОДЕУ Оксана Пархоменко. — Страшно усвідомлювати, що лише завдяки нашому ентузіазму оздоровниця на Одещині ще живе».
 
Варварське ставлення до перлини півдня України може позбавити країну унікального лікувального ресурсу, здатного збирати літнього сезону мільйони відпочивальникiв.
 
Людей приваблює можливість скористатися цілющою гряззю та лікувальними водами Куяльницького лиману.
 
«Ми вдячні активістам та нашим добровільним помічникам за порятунок лиману, — каже Олег Степаненко, ректор ОДЕУ.
 
— Волонтери організували транспортування та харчування для студентів, а також закупівлю пакетів і рукавичок для збирання сміття. У нинішньому сезоні до списку наших добровільних помічників додалися лідери Аграрної партії в Одеській області. Крім допомоги у прибиранні узбережжя Куяльницького лиману, вони організували загальнонаціональний збір підписів iз вимогою недопущення поспішного впровадження продажу землі та завершення земельної реформи в інтересах всього українського народу».
 
Проблема з незаконним ввезенням сміття до курортної зони Одеської області продовжується вже понад 15 років.
 
Крім прибережних районів Куяльницького лиману, найбільш гостро страждають від скидання побутового сміття мешканці чорноморського узбережжя міст Подольськ і Чорноморськ, селищ Сергіївка й Затока, а також сіл Великодолинське та Шабо.