Джин вирвався з пляшки: вірус-здирник вразив 200 тисяч комп’ютерів у 150 країнах світу

16.05.2017
Шкідлива програма, викрадена у Агенції національної безпеки США, створила проблеми для клієнтів у всьо­му світі, заявив глава компанії «Майкрософт» Бред Сміт.
 
Вірус, який вразив щонайменше 200 тисяч комп’ютерів у 150 країнах, може поширюватись і далі. 
 
Агентство національної безпеки США (АНБ) приховало від громадськості дані про прогалини у безпеці операційної системи Windows, і програма, яка такі прогалини використовує, була у спецслужби викрадена.
 
Тож часткову відповідальність за глобальну хакерську атаку несе й уряд США, вважає президент корпорації «Майкрософт» Бред Сміт.
 
«Ми бачили, як дані про вразливість, використовувану ЦРУ, ставали відомими завдяки «Вікілікс», а тепер дані про вразливість, викрадені у АНБ, створили проблеми для клієнтів в усьому світі», — написав Сміт 14 травня у своєму блозі.
 
«Шкідливі програми в урядових руках уже неодноразово ставали доступними у публічному просторі, після чого спричиняли широкомасштабну шкоду», — зазначає глава «Майкрософт».
 
За його словами, якщо розглядати «еквівалентний сценарій зі звичайною зброєю, то це ніби у військових США викрали кілька ракет «Томагавк».
 
Глобальна кібератака демонструє «ненавмисний, однак руйнівний зв’язок між двома найбільш серйозними формами кіберзагроз сучасного світу — діями держав та організованої злочинності», стверджує Сміт.
 
«Урядам усіх країн треба сприйняти цей напад як сигнал до пробудження», — додав він.
 
Настав час застосовувати такі ж правила щодо кіберпростору, як і до зброї в реальному світі, пояснює глава «Майкрософт».
 
Раніше у той же день директор поліцейської служби ЄС «Європол» заявив, що шкідлива програма, відома як WannaCrypt, WannaCry, Wana Decrypt0r 2.0 або WCry, починаючи з п’ятниці, уразила тисячі комп’ютерів у 150 країнах.
 
Під час масштабної кібератаки вірусною програмою-шифрувальником WannaCry постраждали комп’ютерні системи німецького залізничного концерну Deutsche Bahn (DB), французький автомобільний концерн «Рено», МЗС та МВС Росії, урядові організації Великої Британії, великі компанії Азії.
 
Нова хвиля заражень може прокотитися з 15 травня, попередив Роб Уейнрайт.
 
Експерти з питань комп’ютерного захисту також кажуть, що варто чекати ще однієї атаки, яку, можливо, не вдасться зупинити.