Петицію про збереження пам’яток на Поштовій площі підписали уже понад 4 тис. киян

17.05.2017
Минулого тижня «Україна молода» писала про загрозу знищення унікальних артефактів часів Київської Русі, які виявили 2015 року на Поштовій площі у Києві.
 
Зокрема, про те, що будівництво, яке там триває, загрожує знищенням пам’яток XI—XIII століть.  
 
Усі, кому не байдужа доля цього унікального місця, можуть підтримати власним голосом петицію на сайті КМДА.
 
 Її  ініціаторами стала творча група фільму «Україна. Повернення своєї історії».  
 
Автором петиції «Просимо врятувати історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі» став журналіст Акім Галімов.
 
Журналіст  у підземеллі Поштової  знімав перший епізод програми «Таємний код віри».
 
Каже, що кращого місця побачити звичайний Київ тисячолітньої давнини, напевно, не існує:
 
«Узагалі, коли займаєшся історичними проектами, з сумом розумієш, скільки унікальних історичних пам’яток було знищено в різні часи — через ситуативні інтереси, ідеологічну чи політичну складову, гроші. Головне, що з часом ці причини втрачають актуальність, а сама історія — ні. Колись про торговий центр і тих, хто його зводив, не згадають, у наших руках — зберегти те, що по-справжньому цінне». 
 
До творчої команди фільму «Україна. Повернення своєї історії» на чолі з автором фільму Акімом Галімовим приєдналися директор Центру археології Києва при Інституті археології НАН України Михайло Сагайдак, понад 4 тисячі киян, що вже підписали звернення, та все наукове товариство України.
 
Усі, хто турбується про збереження історичної спадщини нашої держави. Адже ця петиція — один з останніх шансів урятувати цінну культурну знахідку. А щоб її розглянула Київрада, потрібно 10 тисяч підписів.
 
У тексті петиції йдеться, що «археологічні розкопки, які мають загальнонаціональне значення для України, опинились під загрозою знищення.
 
Квартали стародавнього Києва завалюють мішками зі сміттям, а фінансування роботи археологічної групи припинилося чотири місяці тому.
 
У зв’язку із Євробаченням на історичному місці хрещення Русі, у річці Почайна, пришвидшеними темпами добудовують торговельний центр, а культурні шари X—IX століть, які могли б мати революційне значення для науки, будівельники через кілька днів мають намір залити бетоном». 
 
Здається, такі очевидні речі, але, на жаль, історія Києва вже має не одну таку сумну втрату.
 
Усі й досі згадують загибель Лядських воріт, утім та історія так нікого і нічого не навчила. 
 
Нині, коли ми активно йдемо в Європу, вже одержали безвіз, то маємо більше звертати увагу на досвід інших країн і брати з них приклад.
 
І тут захисники Поштової площі згадують археологічний комплекс «Підземний Ринок» у Кракові.
 
Музей відкрили 2010 року, до того було п’ять років археологічних досліджень.
 
Тепер він розкошує на 4 тисячах  квадратних метрів (порівняйте: для унікального києворуського музею виділили 100 квадратів). Він розташований на глибині 4 метрів під центральною площею Кракова.