Сепаратист з Генічеська за антиукраїнську агітацію сяде на п’ять років

17.05.2017
Сепаратист Едуард Коваленко, який просив газ у Володимира Путіна для замерзлої Херсонщини, нарешті отримав заслужене покарання.
 
Районний суд міста Генічеськ засудив лідера громадської організації «Спас» за статтею 114 КК України («Протидія Збройним силам України в особливий період»).
 
Перед тим, як конвой вивів закутого у наручники Едуарда Коваленка, той встиг сказати, що винним себе не вважає та від своїх слiв не відмовляється.
 
— Слідство тягнулося майже два роки, — розповів прокурор Генічеської прокуратури Володимир Остапчук. — Довести провину Коваленка допомогли відео­записи, зроблені співробітниками СБУ на мітингах за його участю, та покази свідків.
 
Протягом трьох років Коваленко безперешкодно влаштовував антиукраїнські мітинги на Херсонщині, закликав перекривати дороги та захоплювати адміністративні будівлі (зокрема, військкомат та райвідділ поліції), а також часто виступав у програмі одного з російських блогерів i розповідав про те, як погано йдуть справи «на Україні».
 
Відомо, що у розпал драматичних подій на Донбасі він підмовляв жінок не відпускати своїх чоловіків та синів на війну, чим неодноразово спричиняв зрив мобілізації.
 
Також активно, два роки поспіль Коваленко влаштовував мітинги з метою зриву опалювального сезону та збирав підписи мешканців Генічеська під листом до Володимира Путіна, що містив прохання врятувати Херсонщину від замерзання.
 
Ця провокація швидко стала топ-новиною у соціальних мережах, а також «відмінним»  приводом для втікачів-чиновників з України (зокрема, екс Прем’єр-міністра Миколи Азарова) для неодноразових виступів на центральних каналах Росії.
 
Відомо, що 51-річний Едуард Коваленко ще на початку 2000-х був лідером Генічеської районної організації УНА-УНСО та активістом акції «За Україну без Кучми».
 
А от пізніше примкнув до сепаратистів та став агітувати за єдність із Російською Федерацією.
 
За кілька років він встиг органiзувати на Херсонщині осередок протистояння реформам, які проходять в Україні та активно діяв при потуранні влади.
 
— Мешканці Генічеська в шоці від того, як повільно у нас реагують на антидержавну діяльність, — розповів один iз місцевих активістів Генічеська Михайло Новосельцев.
 
— Коваленку вдалося вести свою деструктивну діяльність більше двох років, перш ніж його змусили відповідати.
 
Мешканців Херсонщини обурив той факт, що суд над Едуардом Коваленком став «першою ластівкою», коли відвертого сепаратиста вдалося посадити до в’язниці.
 
До того ж, відомий далеко за межами України провокатор отримав мінімальний термін ув’язнення.
 
Адже стаття за антиукраїнську пропаганду передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дев’яти років.