Ємен опинився перед загрозою епідемії смертоносної холери

17.05.2017
Ємен опинився перед загрозою епідемії смертоносної холери

На вулицях єменської столиці — гори сміття, які ніхто не прибирає.

У столиці Ємену Сані повстанці, які контролюють її, оголосили надзвичайний стан після смертоносного спалаху холери та звернулися по допомогу до міжнародної спільноти, повідомляє Бі-Бі-Сі. Лікарні міста заповнені пацієнтами.
 
Представник Червоного Хреста Домінік Стіллгарт повідомив, що за період з 27 квітня до 13 травня в країні зафіксували 115 смертей.
 
Ємен потерпає від голоду і громадянської війни, що дозволяє хворобі швидко поширюватися.
 
Столиця Сана занурилася у гори сміття, яке ніхто не прибирає.
 
У Червоному Хресті кажуть, що кількість імовірних випадків захворювання за тиждень потроїлася і становила 8500 у 14 провінціях країни.
 
За даними ООН, дві третини населення не мають доступу до чистої питної води.
 
«Нам загрожує серйозна епідемія», — сказав пан Стіллгарт на прес-конференції.
 
Холера передається через забруднену воду і їжу. Серед симптомів — гостра діарея і блювота. Перебіг хвороби тяжкий, а без лікування смерть може настати за лічені години. Це вже другий спалах холери в Ємені за рік.
 
У ВООЗ минулого тижня заявили, що в Ємені повноцінно працюють менше ніж 45% медичних закладів. Близько 300 лікарень і поліклінік постраждали через бої між прихильниками президента Абдраббу Мансура Гаді, якого підтримує багатонаціональна коаліція під проводом Саудівської Аравії, та повстанцями-хуситами.
 
Конфлікт загострився у березні 2015 року. Відтоді, за даними ООН, загинули понад 8 тисяч осіб, а 44,5 тисячi людей отримали поранення. Більша частина з них — цивільні.
 
19 мільйонів людей (60% населення країни) потребують гуманітарної допомоги через війну, перебувають у стані гострої нестачі продовольства.