Згуртований кулак: баскетбольна збірна України активно готується до до жіночого ЧЄ

18.05.2017
Згуртований кулак: баскетбольна збірна України активно готується до до жіночого ЧЄ

Більшою мірою саме від дій лідера збірної України Аліни Ягупової залежить командний результат. (Фото з сайта 2000.ua.)

Не буде перебільшенням сказати, що нинішній баскетбольний чемпіонат України серед жінок виглядає більш ніж скромно.
 
Попри те, що в останньому його розіграші участь брали дев’ять команд, одразу три з них мали статус «молодіжних», тобто були сформовані на базі шкіл олімпійського резерву.
 
Представниці однієї з них — одеської «Інтерхім»-СДЮСШОР імені Б. Литвака — в підсумку здобули бронзові нагороди, перегравши в «малому фіналі» восьмиразового чемпіона країни — київське «Динамо», котре, щоправда, через фінансові проблеми на даному етапі відмовилося від чемпіонських амбіцій.
 
Національне ж «золото» в протистоянні з київським «Авангардом» дісталося столичному клубу ТІМ-СКУФ, який після виграшу чемпіонства в 2011 році тривалий час перебував у стані перезавантаження.
 
В умовах слабкої турнірної конкуренції, через яку більшість збір­ниць змушена грати за кордоном, жіноча збірна України спромоглася на вельми несподіваний результат — з першого місця у відбірковій групі пробилася на ЧЄ-2017, двічі в групі перегравши чинних чемпіонок континенту з Сербії.
 
Іще більшою несподіванкою став той факт, що перед  Євробаскетом, котрий 16 червня стартує в Чехії, збірну України букмекери записали до числа головних фаворитів турніру.
 
І це при тому, що на попередньому ЧЄ «синьо-жовті», котрих на той час очолював Вадим Чечуро, фінішували 17-ми.
 
Та й, загалом, окрім мегауспішного виступу на континентальному форумі 1995 року, де українські баскетболістки здобули «золото», решту турнірів вони завершували не вище десятого місця.
 
Слід визнати, що таке «споря­дження» до європершості для команди Володимира Холопова є зовсім не обов’язковим.
 
Як відзначив сам наставник, подібне визнання — додатковий психологічний тягар.
 
«Під час відбору ніхто не вважав нас фаворитами, тож ми грали в свою гру, не відчуваючи жодного тиску. Сьогодні ж він з’явився, але ми жодним чином не відмовляємося від того, аби стати кращими», — сказав Холопов під час прес-конференції, котрою завершився перший етап підготовки збірної до ЧЄ.
 
Його розпочинали менше половини збірниць, котрих головний тренер включив до розширеної заявки — 9 iз 25.
 
Практично всі — представниці національної першості. Ударну ж силу — легіонерок — чекають згодом, уже після того, як «синьо-жовті» зіграють у Латвії 18 та 19 травня перші два спаринги.
 
Серед тих, кого найбільше чекають у таборі збірної, — неперевершена Аліна Ягупова, котру наставник нашої збірної називає українським Майклом Джорданом.
 
Не в останню чергу саме завдяки її потужній грі українки без втрат пройшли євровідбір до Чехії.
 
Днями ж Ягупова разом з іншою нашою збірницею Людмилою Науменко допомогла французькому «Ліллю» вперше в історії виграти чемпіонат країни.
 
Утім Холопов наголошує, що сила нашої жіночої збірної — в колективній грі.
 
Якщо ж хтось випадає, свідчить його підопічна Таїсія Удоденко, тоді дуже тяжко зібратися морально та психологічно.
 
Наскільки тренеру вдасться зібрати дівчат у єдиний кулак, покажуть уже матчі ЧЄ, де на груповому етапі українкам протистоятимуть команди Іспанії, Угорщини та Чехії.