Вся влада... гадам? В АП і ГПУ ігнорують захоплення влади в Києво-Святошинському районі

18.05.2017
Вся влада... гадам? В АП і ГПУ ігнорують захоплення влади в Києво-Святошинському районі

Одна рада — дві печатки.

У дев’яностих одна центральна газета виходила з гаслом — замість комуністичного «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!» почали писати «Вся влада Радам!».

Але якось стався казус, через недогляд випускової бригади в тираж мало не пішло «Вся влада  Гадам!».

Цей факт пригадався, коли я ознайомився з подробицями державного перевороту «районного масштабу», що стався восени минулого року в Київській області... 

Під час судового засідання 28 квітня 2017 року в Святошинському райсуді Києва з’ясувалося: керуюча справами Києво-Святошинської районної ради пані Кацап подала документ, з якого випливає, що ця чиновниця нахабно і цинічно ігнорує інститут Президента України як гаранта Конституції, а самопроголошена верхівка райради фактично «узаконює» рейдерське захоплення влади в одному з найбільших районів держави.

Невже Порошенко не відреагує на таку зухвалість кацапів?

Це відкрите судове засідання Святошинського районного суду привернуло увагу не тільки багатьох ЗМІ, а й громадськості.

Адже йшлося про розгляд позову голови Києво-Святошинської райради Олександра Тигова про незаконне зміщення його з посади 27 вересня 2016 року при потуранні голови РДА пані Мирослави Смірнової.

Нагадаємо: 22 вересня минулого року під час чергової ХІІІ сесії сьомого скликання Києво-Святошинської райради Київської області виникли певні суперечності, і голова райради Олександр Тигов оголосив перерву та призначив продовження роботи сесії на 1 жовтня.

Однак група заколотників, порушуючи чинний Закон України «Про місцеве самоврядування», заручилася підписом заступника голови райради пана Однороманенка і провела так зване пленарне засідання 27 вересня, на якому... усунула Олександра Тигова з посади голови райради.

Його місце спритно посів такий собі громадянин Гедульянов, який до Києво-Святошинського району взагалі жодного стосунку не мав (уродженець Росії, країни-агресора, який дивним чином напередодні здобув мандат депутата райради).

Відразу ж було виготовлено фальшиву печатку райради — і почався нечуваний дерибан пристоличних земель і мільярдного бюджету району.

Чи могло таке відбутися без відома Адміністрації Президента України — питання досі без відповіді.

Про це говоримо з народним депутатом України чотирьох скликань, головою Партії захисників Вітчизни Юрієм Кармазіним.

«Навіть за злочинної влади Януковича такого беззаконня не було»

— Юрію Анатолійовичу, державний переворот районного масштабу стався ще у вересні 2016 року, а Президент України вдає, ніби про це не знає...
 
— Знає. Без кришування вищими посадовцями такі дії відбуватися не могли. Вважаю, Києво-Святошинський район як один із економічно найпривабливіших в Україні, Банкова просто «здала» одній із політсил, сподіваючись на підігравання цієї політсили фракції Президента Порошенка в парламенті. Якби це робилося на благо України, але ж маємо вперті факти: це просто дерибан комунальної власності та місцевого бюджету. Навіть за злочинної влади Януковича такого беззаконня не допускали. 
 
— Ви сказали, що Святошинський суд міста Києва розглядає унікальну справу...
 
— Без перебільшення. Вона — унікальна для всієї Європи, до демократичних цінностей якої нас нібито вела нинішня влада, ще стоячи на подіумі Майдану та закликаючи бути кожному готовим до «кулі в лоб», аби ті демократичні цінності стали нормою й нашого життя. Та на прикладі Києво-Святошинського району маємо безпрецедентний приклад рейдерського захоплення влади.
 
Не просто приміщення, не просто території, чого ми вже вдосталь надивилися останніми роками, а влади! Усупереч закону організована злочинна група провела фальшиве пленарне засідання райради, перепризначила голову райради, виготовила фальшиву печатку органу місцевого самоврядування і почала незаконне захоплення земель і дерибан районного бюджету.
 
— А що — правоохоронні органи цього не бачать? Чи не знають, як реагувати?
 
— Ось тут і криється загадка цього заколоту. Правоохоронці на такі дії мали б реагувати, як мовиться, в автоматичному режимі, адже будь-яка спроба самозахоплення влади карається законом. Урешті, за подібним сценарієм сепаратисти захоплювали Донбас і захопили через відсутність адекватної реакції прокуратури, СБУ, судів... Знаю, що люди зверталися восени минулого року з приводу цього рейдерського захоплення до керівника Нацполіції Хатії Деканоїдзе про вчинення злочину.
 
Але ситуація така, що злочинці досі діють зухвало на очах усієї громади і вищого керівництва держави, — привласнюють землі (при цьому для ветеранів АТО, звісно, ділянок немає), «розписують» на свої фірми 1,5 мільярда гривень з районного бюджету. Завважте, це чинять не «регіонали», а представники ниніш­ньої влади!

«Адміністрація Президента «прикидається шлангом»

— Суду буде нелегко відновити справедливість?
 
— У суду надзвичайно важка місія. Бачу, що на нього чиниться колосальний тиск із боку рейдерського угруповання. Але й громадськість не мовчить. Тому є надія, що активісти Боярки, Вишневого, Дмитрівки, Хотова не дадуть приховати злочинні дії урвителів, уже зараз справа отримала резонанс на всю столичну область. А якщо буде потрібно, люди поїдуть і до адміністрації Президента, яка в цьому питанні «прикидається шлангом», нібито нічого не знає, і 10 гектарів землі у Вишневому хочуть вкрасти «інопланетяни», а не їхні поплічники.
 
— Йдеться про ділянку біля церкви у місті Вишневому, яка після рейдерського захоплення Києво-Святошинської райради раптом опинилася в руках пройдисвітів?
 
— Саме так. Відразу після незаконного зміщення голова Києво-Святошинської райради Олександр Тигов звернувся із заявою до правоохоронців про те, що міська влада Вишневого у змові з сумнівною компанією, кінцевий бенефіціар якої зареєстрований у офшорному Белізі, здійснила оборудку, згідно з якою, ці 10 га вже виставлено на продаж за 5 млн. доларів. А там, до речі, мали розбити парк, побудувати стадіон, дитсадок і релігійну православну школу... Та хіба урвителі піклуватимуться про соціальні проекти вишнівчан? Там єдина мета — нажива!
 
— Вважаєте, що ці чорні справи курирує влада?
 
— Безперечно. Без «покровительства» голови РДА пані Смірнової не відбувся б державний переворот районного масштабу. А без «покровительства» голови ОДА пана Ляльки (правда, нині цей чиновник змінив своє прізвище на Горган), не могло б узагалі нічого подібного відбутися. Наголошую: бачимо пряме порушення законодавства при потуранні голови РДА Смірнової. Дії голови ОДА в цьому випадку зумовлює закон: він мав би негайно надіслати Президенту подання про звільнення з посади цієї одіозної чиновниці. Але ж — мовчок! Кругова порука? Напевне, так.

«Земля належить народу, а не купці пройдисвітів»

— А прокурори що — короткозорі? І взагалі, чому реакція правоохоронців виявилась нульовою?
 
— Бо, як кажуть, у всіх рильце в пушку. Зауважте: після захоплення Києво-Святошинської райради десятки різних типів отримали земельні ділянки біля села Дмитрівки, різні фірми позабирали майно комунальної власності району, десятки фірм «виграли тендери» на 1,5 мільярда гривень із районного бюджету. І все це — за сприяння нелегітимного керівництва, яке застосовує нелегітимну гербову печатку.
 
Хотів би застерегти бізнесменів, які поквапились щось таке оформляти з цією нелегітимною владою: ризикуєте залишитись голими і босими, адже всі угоди, укладені цими самозванцями, рано чи пізно будуть визнані недійсними. Ще раз акцентую увагу: в цій справі голова ОДА мав би бути оком Президента, вчасно виявляти подібні афери та присікати їх, звертаючись до прокуратури, але він обрав інший шлях — шлях підстави Президента в очах України і всієї Європи.
 
— Питання відновлення справедливості в цьому районі — надзвичайно гостре?
 
— Ну ви ж чули, що представник відповідача замість конкретних відповідей на запит судді, зроблений минулого засідання, зачитав якийсь лист про нібито відповідність дій ради при проведенні так званого пленарного засідання ХІІІ сесії сьо­мого скликання Києво-Святошинської районної ради 27 вересня 2016 року, під час якої незаконно усунули легітимного голову ради Олександра Тигова.
 
Річ у тім, що закон чітко регламентує: сесію скликає лише голова ради, або вона скликається на вимогу третини депутатів — за два тижні перед датою проведення сесії. При цьому мають бути визнані дійсними підписи цієї третини ініціаторів від загального числа депутатів ради. Ні перше, ні друге не було витримано.
 
Більше того, голова РДА Смірнова як представник державної влади мала б звернутися до правоохоронців щодо опротестування незаконних дій групи осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності за антиконституційні дії. Та вона чомусь фактично стала на бік заколотників. І тепер її дії як посадовця підпадають під кваліфікацію злочинної бездіяльності.
 
— А можливо, з того витікає певний інтерес?
 
— Щоб ви не сумнівалися. Десять гектарів «відбитої» у вишнівчан землі за 5 мільйонів доларів — один із них. Але я з усією відповідальністю заявляю: дія Конституції України на території Києво-Святошинського району буде відновлена. Справедливість восторжествує. Земля — це продукт, який ніким не зроблений, і, згідно зі ст. 13 Конституції, право власності на землю належить всьому українському народові, а не купці пройдисвітів, кришує їх Лялька-Горган, Смірнова чи Банкова.
 
Я погодився вступити у справу на заклик антикорупційних громадських організацій, бо в Києво-Святошинському районі грубо потоптано закон. Як автор Кримінального кодексу хочу попередити всіх зневажників закону: він буде застосований до всіх злочинців, які вчинили державний переворот у Києво-Святошинському районі. І тому, коли представник відповідача намагався «впороти» суду так звані докази законності їхнього захоплення влади, я просто раджу їм якомога швидше написати явки з повинною, бо при цьому може бути пом’якшення покарання за вчинений злочин.
 
— Що ж поліція — набрала в рот води?
 
— Суд заслухав свідка Валерія Дрюченка, комісара Антикорупційного народного кабінету, який вивчав усі події з захопленням влади в Києво-Святошинському районі. Він назвав прізвища і посади працівників Національної поліції, які з вересня 2016 року просто «відмазують» злочинців і фактично не проводили жодних слідчих дій за поданою заявою про злочин. Думаю, розібратися з цими кадрами — справа честі міністра Авакова.
 
Так само, як справа честі Генпрокурора Луценка та СБУ — спитати з прокурора Київської області: чому нема реакції на державний переворот у Києво-Святошинському районі і яким чином у нелегітимної влади з фальшивою гербовою печаткою «розійшлося» близько півтора мільярда бюджетних гривень?
 
Післяслово. Дивує, як оперативно високопосадовці влаштовують брифінги, прес-конференції, щойно прокуратура чи СБУ зловить на гарячому якогось дрібного хабарника. Тут же — сім місяців тому захоплено владу, розбазарюються земля та бю­джетні кошти в особливо великих розмірах, а на Банковій і Різницькій — мовчання ягнят... Адміністрація Президента як владна вертикаль давно б мала відреагувати на беззаконня, але чомусь мовчить. То хто ж покладе цьому край? Чи вже в нашій державі все вирішують... кацапи?