Тепер метою України є членство в Шенгенській зоні і ЄС — Порошенко

18.05.2017
Тепер метою України є членство в Шенгенській зоні і ЄС — Порошенко

Історична мить: розчерком пера стерто кордони між Україною та Європою. (Фото з сайта novynarnia.com.)

Нарешті поставлено остаточну крапку в «безвізовій» історії між Україною та Європою: 17 травня в приміщенні Європарламенту в Страсбурзі відбулося підписання рішення про надання безвізового режиму для подорожей до Євросоюзу для громадян України.
 
Документ підписали президент Європарламенту Антоніо Таяні та міністр внутрішніх справ головуючої у Раді ЄС Мальти — Кармело Абела.
 
Участь у заході взяв Президент України Петро Порошенко, повідомили представництво ЄС в Україні та президентський сайт.
 
Церемонія підписання рішення про безвізовий режим для України розпочалася о 15:45 за київським часом.
 
Підписання документа були суто церемоніальним, офіційним актом, оскільки Рада міністрів Євросоюзу ще 11 травня ухвалила остаточне рішення про надання Україні безвізового режиму.
 
Це було останнім політичним рішенням на шляху безвізових подорожей українців.
 
Після підписання законодавчий акт має бути оприлюднений в Офіційному журналі ЄС, і фактично безвіз запрацює на 21-й день після публікації.
 
Голова представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі вважає запровадження Євросоюзом безвізу великим досягненням для України. «Українці повною мірою заслужили це, тому що виконали 144 умови, щоб отримати безвізовий режим. Тепер безвізовий режим набуде чинності у середині червня», — сказав пан Мінгареллі, якого цитує УНІАН.
 
Посол нагадав, що всі українські громадяни, які мають біометричний паспорт, зможуть подорожувати до близько 30 країн без будь-яких віз на період до 90 днів.
 
Угода про лібералізацію візового режиму поширюватиметься на всі країни ЄС, окрім Великої Британії та Ірландії, а також діятиме в країнах шенгенського простору, що не входять в ЄС: Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейні та Швейцарії, нагадує сайт «Радіо «Свобода». 
 
Для безвізових поїздок громадян України необхідно отримати біометричний паспорт.
 
Такий документ, як повідомив на своїй сторінці у «Твіттері» Президент Петро Порошенко, мають 3,3 мільйона українців.  
 
«Україна виявилася об’єд­наною і рішучою у своєму поступі в напрямку Євросоюзу, — зазначив глава Української держави.
 
— І ми не маємо зупинятися на Угоді про асоціацію і безвізовому режимі. Моя мета, щоб Україна внаслідок своїх рішучих реформ стала членом Шенгенської зони. Щоб із Харкова до Лісабона можна було проїхати без зупинок на кордонах. Наш рух до Європейського Союзу ніхто вже не зупинить».