Код нації: у Києві відкрилася виставка вишиванок

19.05.2017
Код нації: у Києві відкрилася виставка вишиванок

Третій Президент Віктор Ющенко має приватну колекцію вишиванок. (Фото з сайта nmiu.com.ua.)

У четвер в Україні та у шістдесяти інших країнах світу відзначають Всесвітній день вишиванки.
 
Спеціально до цього свята у Національному музеї історії України презентували виставку «Естетика символу: жіноча сорочка».
 
На ній демонструють  старовинні жіночі сорочки ХІХ-ХХ століття з Поділля, Полісся, Волині, Галичини та Буковини. Сорочки для виставки надійшли з фонду Національного музею історії України та приватної колекції третього Президента України Віктора Ющенка.
 
Завдяки цим сорочкам оновилася змінна частина постійно діючої експозиції «Традиційне мистецтво українців».
 
Вона представляє багату етнографічну колекцію музею.
 
«Ідея виставки полягає у тому, щоб відійти від географічного та етнографічного показу і показати естетику символу. На виставці зумисне відсутні розшифровки до сорочок. Це зв’язане з тим, що ми хотіли викликати інтерес, зацікавити відвідувача до власного пошуку інформації про манеру вишивки, символіку, орнаментації», — розповідає куратор виставки Наталя Іванченко.
 
На відкритті виставки був присутній третій Президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною.
 
За словами Віктора Андрі­йовича, сьогодні традиції не шануються, тому, щоб відбудувати країну, потрібно повернутися до спільності, яка закладена у вишитих сорочках.
 
«Чому по нашій землі, яку ми називаємо Донбас, Крим, ходить окупант, ходить ворог? — запитує він. — Та дуже просто. Там, де програла українська культура, українська мова, українська церква, панує «русскій мір». Насправді — це один з актуальних способів нашої ідентифікації, один із способів — стати ближчими один до одного, пам’ятаючи, що ми представляємо одну націю», — коментує третій Президент.
 
Усі вишиванки з колекції прикрашені геометрично-рослинним орнаментом. Він найпопулярніший на теренах України.
 
Повторення орнаментів і спільність символіки у різних регіонах — це не пряме наслідування, а вислів громадської спільноти, каже куратор Оксана Івасюк.
 
«Якщо село обирало приблизно однакові символи у вишивці, це не означало, що вони хотіли повторити один іншого, вони хотіли бути об’єднаними. Це, так би мовити, друк таких народних громадських організацій на жіночих сорочках. Це видно в кольорі, в знаках, у крої», — розповідає пані Оксана.
 
Виставку «Естетика символу: жіноча сорочка» можна побачити до 17 червня.