«Пластмасові» вітаміни: чому не варто захоплюватися ранніми овочами та ягодами

19.05.2017
На ринках масово починають з’являтися ранні овочі та ягоди.
 
Переважно це полуниця та молода картопля. Повз таку красу важко пройти. Майже кожному хочеться швидше відчути літо на смак. Проте ціни  ще кусаються.
 
Вартість полуниці коливається від 60 до 80 гривень за кілограм, картоплі — 30-35 гривень.
 
І це ще не межа, у перші дні продажу полуниця вартувала аж 150 грн.за кілограм.
 
Знаючі люди зауважують, що слід зачекати декілька тижнів — і ціна впаде чи не удвічі.
 
«Полуницю почали продавати ще минулого тижня. Купують поки мало, переважно по 300-500 грамiв, на пробу. Те саме з картоплею. Ціна висока, та й переймаються, що продукція не просто теплична, а пришвидшено вирощена на «хімії». Часто запитують сертифікат якості. Просто ще не сезон. Вже за два тижні купуватимуть більше», — розповідає «УМ» столичний продавець Людмила Опришко.
 
Говорить, що все українське, і наголошує, що не оброблене. 
 
Покупці все ж скептичні. Бідкаються, що ціни цього року, через нещодавнi заморозки, залишаться високими.
 
«Багато чого не витримало травневих заморозків. У мене на дачі уся  полуниця почорніла. Урожаю того вже не буде. Та і картопля примерзла, за черешню й узагалі мовчу... Доведеться витратитися, вітаміни ж-бо потрібні», — жаліється киянка Олена Панчук. 
 
А налягати на ранні вітаміни справді не варто, радять лікарі.
 
«Починати вживати свіжi молодi овочі та фрукти слід поступово, адже в них міститься багато рідини порiвняно з городніми. Ця рiдина вбирає в себе хімічні речовини, які використовують для обробки та дозрівання. У невеликій кількості вони не шкідливі, проте у випадку переїдання можуть викликати алергію. Починати раціон рекомендую з молодої капусти та огірків», — радить «УМ» сімейний лікар Валентина Роженюк.
 
Це, за її словами, компенсує весняний авітаміноз i дозволить організму налаштуватися на літній сезон.