Коли пісок ефективніший за чорнозем: Ізраїль стає важливим аграрним партнером України

23.05.2017
Як новостворена держава за рахунок грамотного розвитку кібуців на території піщано-кам’яних напівпустель створила експортоздатну аграрну систему?
 
Чому ми, маючи плодовиті  ґрунти-чорноземи, досі закуповуємо в Ізраїлі не лише cередземноморську садовину, а й цілком традиційні для нашого клімату овочі?
 
Чи можемо ми домовитися з країною, де наука і практика перемагають несприятливі обставини, про взаємовигідну співпрацю?
 
Попри деякі непорозуміння на рівні міжнародних рішень, офіційний візит Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до Їзраїлю таки відбувся і в його рамках пройшла давно запланована зустріч української делегації з міністром сільського господарства та розвитку сільських територій Держави Ізраїль Уріємом Аріелем. 
 
У першу чергу обговорювали перспективи доступу української аграрної продукції до ізраїльського ринку.
 
«Домовилися про відновлення експорту українського яйця столового на ринок Ізраїлю, а також закінчення офіційної процедури відкриття ринку яловичини для наших виробників. Щодо обох питань ми отримали запевнення з боку ізраїльських колег у всебічній підтримці. Сподіваємось, що наші яйця та м’ясо найближчим часом постачатимуть до Ізраїлю, адже маємо велику кількість запитів від ізраїльських імпортерів на таку продукцію», — повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева за результатами зустрічі.
 
Українська та ізраїльська сторони також обговорили  можливості прискорення перемовин щодо Угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами та можливі компромісні рішення щодо чутливих для сторін груп товарів.
 
Найближчим часом буде проведена скайп-конференція, щоб додатково спланувати позиції доступу аграрних та харчових продуктів до ринків України та Ізраїлю.
 
Обидві сторони зацікавлені у завершенні перемовин щодо ЗВТ до кінця поточного року.
 
Окрім торговельних питань, сторони обговорили пріоритетні напрямки співпраці в аграрній сфері. Ізраїль запропонував найближчим часом опрацювати пропозиції, які посприяють реалізації проекту зі створення кластерів iз виробництва молока з поголів’ям корів 1000—1200 голів в Україні, використовуючи ізраїльські технології.
 
За дорученням Прем’єр-міністра України, делегація представників Мінагрополітики України та зацікавлених профільних асоціацій відвідає найближчим часом Ізраїль, щоб провести перемовини і почати запровадження даного проекту.
 
Під час відвідування провідного інституту аграрних досліджень Волкані обговорювали також можливості співпраці в галузі аквакультури, вдосконалення системи фітосанітарних заходів у зерновому господарстві та розвитку прикладних досліджень у різних секторах аграрної науки.
 
Представники інституту Волкані підтвердили зацікавленість розвитком практичного співробітництва у галузі life Sciences, де високі технології в аграрній, харчовій, медичній та інших сферах тісно переплітаються.
 
«У центру Волкані є надзвичайно цікаві та корисні напрацювання саме в прикладній науці, коли розробки науковців безпосередньо знаходять шлях до комерційного використання. А це те, чого сьогодні не вистачає нашій науці в Україні», — відзначила Ольга Трофімцева.
 
За інформацією прес-служби Мінагрополітики, ізраїльська сторона готова до перемовин щодо створення спільного хабу інновацій у галузі life sciences.