Десантники в зоні АТО отримали партію модернізованих танків з Харкова

23.05.2017
Танки Т-80, розроблені й випущені у Харкові на виробничих потужностях «Укр­оборонпрому», після глибокої модернізації поповнили військовий парк повітряно-десантних підрозділів, що дислокуються в зоні АТО.
 
Бо­йові машини такого класу досі не стояли на озброєнні цього типу військ, тому, на думку фахівців, нова техніка у кілька разів підвищить вогняну міць штурмових бригад. 
 
Після відновлення двигуна, трансмісії і ходової частини Т-80 може набирати швидкість до 70 кілометрів за годину.
 
Завдяки цим показникам десантники назвали оновлені бронемашини «літаючими танками». Вони оснащені сучасним електронним обладнанням, новими системами захисту й управління вогню.
 
Після модернізації техніка пройшла обкатку на військовому полігоні й отримала високу оцінку спеціалістів.
 
Недавно також стало відомо, що Міністерство оборони за підтримки концерну «Укр­оборонпром» планує відродити при Національному технічному університеті «ХПІ» Інститут танкових військ.
 
Такий підрозділ уже колись тут був, але через загальне скорочення у ЗСУ і тодішню військову політику його закрили.
 
Хибність цього кроку не раз була доведена в зоні АТО, тому військові та виробничники прийняли рішення разом працювати над створенням навчально-матеріальної бази центру підготовки танкістів.
 
«Оглянувши фонди факультету Військової підготовки університету, ознайомившись iз організацією навчального процесу, можу констатувати, що за порівняно невеликий проміжок часу зроблено дуже багато для поліпшення життєдіяльності цього вишу, — повідомив міністр оборони Степан Полторак.
 
— Тому я ініціюватиму роботу з підготовки відповідної постанови уряду щодо створення на базі факультету військового інституту, де готуватимуть майбутніх офіцерів танкових підрозділів».
 
Планується, що перший набір курсантів за технічними спеціальностями з подальшим розширенням переліку випускних спеціалізацій відбудеться вже цього року.