Місце спільного болю: у Биківні вшанували жертв комуністичного терору

23.05.2017
Місце спільного болю: у Биківні вшанували жертв комуністичного терору

Вшанування пам’яті 100 тисяч жертв політичних репресій комуністичного режиму в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили».

У День пам’яті жертв політичних репресій, що відзначається в Україні 21 травня, Президент України Петро Порошенко вшанував пам’ять жертв сталінських репресій, відвідавши Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», що під Києвом.
 
Про масові розстріли не лише українців, а й польських патріотів Президент, зокрема, сказав:
 
«Биківнянський ліс — місце нашого спільного болю з поляками. Сьогодні я так само схиляю голову і покладу квіти до пам’ятного знаку польських поховань. Тут разом з українцями покояться й тисячі польських патріотів, розстріляних за наказом Сталіна», — і поклав квіти на польські могили, де спочивають і жертви так званого українського катинського списку.
 
Нагадаємо, що у Биківнянському лісі розташовано найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій комуністичного режиму.
 
Тут був об’єкт спеціального призначення НКВС (будівництво якого таємно розпочалося ще у 1936 році), де наприкінці 30-х — на  початку 40-х роках відбувалися масові захоронення понад 100 тисяч розстріляних та закатованих.
 
Після війни свої страшні злочини радянська влада «списала» на німців.
 
Трагедія Биківні стоїть поряд із такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.
 
Меморіальний комплекс «Биківнянські могили» відкрили у 1994 році, а в 2001 році — КМУ під керівництвом Віктора Ющенка прийняв постанову «Про створення державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», й у 2006 році, вже за свого президентства, Ющенко підписав Указ про надання заповіднику статусу національного.
 
Додамо, що цьогоріч не обійшлося й без невеликого інциденту поблизу комплексу: в соцмережі з’явилося відео, на якому Президент Порошенко залишає територію заповідника під свист людей, які кричать йому вслід: «Ганьба!».
 
На відео видно, як кілька десятків учасників мітингу оточили Президента й почали ставити йому запитання: чути, як хтось запитав, чому «в найбіднішій державі Європи настільки багатий Президент».
 
Порошенко не став відповідати та разом із дружиною залишив заповідник.