Їхня «золота ера» минає: Дніпропетровщина стомилася від клану Вілкулів

24.05.2017
Їхня «золота ера» минає: Дніпропетровщина стомилася від клану Вілкулів

Батько і син Вілкули: їхня ера минула? (Фото Романа ШРАЙКА.)

Їхня «золота ера» настала після того, як Президентом України став Віктор Янукович.

У Дніпрі це позначилося приходом до влади на її ключові щаблі криворізької команди, зрощеної на підприємствах рудовидобувної галузі, на той час уже контрольованих Рінатом Ахметовим.

Одне з них очолював тоді ще зовсім молодий і на обласному рівні практично не відомий Олександр Вілкул, який, зрештою, і став головою обласної державної адміністрації після того, коли цю посаду залишив Володимир Яцуба.

А ще раніше на владний Олімп у Дніпрі зійшов його батько Юрій Вілкул, до того ректор Криворізького технічного університету. Він очолив обласну раду.

Форпост «учорашніх»

Коли ж головою облдержадміністрації став ще й Вілкул-молодший, це навіть за тодішнього «регіонального» всевладдя було «занадто».
 
Отож Юрій Григорович мусив поступитися сину накинути око на крісло міського голови Кривого Рогу, на якому понад 20 років впевнено і комфортно почувався Юрій Любоненко.
 
Останньому довелося зважити на тодішні «правила гри» і погодитися на те, щоб продовжити свій трудовий шлях уже депутатом Верховної Ради України.
 
Натомість обласну раду очолив Євген Удод, теж «зрощений» на одному з підприємств рудовидобувної галузі, контрольованих Рінатом Ахметовим. 
 
І хоч тепер ситуація на Дніпропетровщині кардинально змінилася, Кривий Ріг продовжує залишатися таким собі форпостом «учорашніх», які за результатами останніх виборів мера і міської ради навіть зміцнили свої позиції.
 
Хоча спершу і там ледь не зазнали фіаско.
 
Адже Юрій Вілкул із зов­сім незначним відривом переміг геть невідомого широкому загалу висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога.
 
Галас із приводу немовби фальсифікації тих виборів тоді зчинився на всю Україну.
 
Зрештою, Верховна Рада проголосувала за переголосування. «Самопоміч» цього разу кинула проти свого для криворіжців Вілкула «засланого козачка» та ще й «людину без біографії», як висловилася нардеп Ірина Геращенко, Семена Семенченка.
 
За такої ситуації Юрій Григорович переміг уже беззаперечно.

«Кривий Ріг має бути очищений»

Тепер же стали щільно згущуватися хмари і довкола мера-тріумфатора.
 
Чи не першим про це повідомив  Генеральний прокурор України Юрій Луценко, на своїй сторінці у «Фейсбуці»:
 
«Сьогодні проводиться низка обшуків у Криворізькій міській раді, за місцем проживання та здійснення комерційної діяльності директорів і засновників підприємств, причетних до легалізації 200 мільйонів гривень, виділених із бюджету в 2016 році. В рамках розслідування перевіряється можлива причетність до скоєння розкрадання міського голови Вілкула Ю. Г., його першого заступника Удода Є. Г., заступника Катриченка О. В., інших посадових осіб ради і низки підприємств».
 
Як пізніше повідомить прес-служба Генеральної прокуратури України, кримінальне провадження розпочато за фактом зловживання службовим становищем та ухиляння від сплати податків з боку представників органів виконавчої влади Криворізької міської ради (ч. 2 ст. 364 та ч.1 ст. 212 КК України).
 
«Встановлено, що протягом 2016 року посадовці Криворізької міської ради укладали договори про виконання робіт та надання послуг за бюджетні кошти (на суму понад 200 млн. грн.), частина яких з метою подальшої реалізації перераховувалась низці фіктивних підприємств, які, в свою чергу, безпідставно формували податковий кредит. В подальшому здобуті таким чином грошові кошти розподілялись між посадовими особами органів виконавчої влади Криворізької міської ради. В рамках вказаного кримінального прова­дження за ухвалою суду проводиться низка обшуків у Криворізькій міській раді, за місцем мешкання та здійснення комерційної діяльності директорів та засновників підприємств, причетних до вказаного злочину. Досудове розслідування у вказаному кримінальному прова­дженні здійснюється Головним управлінням Державної фіскальної служби в області», — повідомляє прес-служба ГПУ.
 
Тим часом Юрій Луценко повідомив і про оголошені підозри п’ятьом особам — директору та неофіційному власникові ТОВ «Біф Будінвест», начальникам управління містобудування та архітектури, а також відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету міської ради і вищезгадуваному Євгенові Удоду, нині першому заступникові міського голови Кривого Рогу, місцезнахо­дження якого останнім часом широкому загалу невідоме.
 
Генпрокурор прямим текстом заявляє про те, що в місті гірників діяло організоване злочинне угруповання.
 
Отож закликає недвозначно: «Кривий Ріг має бути очищений». 
 
Хоча про необхідність очищення криворіжці на повен голос заговорили ще після інциденту, що стався 29 березня.
 
Цього дня депутати міської ради намагалися потрапити на прийом до Юрія Вілкула, щоб дізнатися, чому до порядку денного сесії міськради, яка мала відбутися того дня, не включені проекти рішень, внесені представниками «демократичних сил».
 
Однак мера на місці не виявилося, і депутати зайшли до його першого заступника Євгена Удода, який став поводитися з ними зневажливо, а одного з народних обранців навіть послав на три відомі літери.
 
Усе це було знято на відео і вмить сколихнуло соціальні мережі. І криворіжці заговорили про відставку Євгена Удода через таку його негідну поведінку.
 
Тепер же, виявляється, це були лише «квіточки»...

Генпрокурор — не «стіл замовлень» 

Тим часом ініційовано збір підписів під електронною петицією з проханням позбавити депутатської недоторканності і Вілкула-молодшого.
 
Приводом для цього стали гучні події у Дніпрі 9 травня.
 
Тоді, як писала «Україна молода», саме Олександр Вілкул організував ходу, до якої були активно залучені молодики спортивного вигляду, які завдали тілесних ушкоджень учасникам бойових дій на Донбасі за явного потурання, а то й співучасті з боку співробітників поліції.
 
Наразі прокуратура Дніпропетровської області повідомляє про оголошену підозру 15 учасникам тих подій, щодо трьох із них застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, й обіцяє завершити досудове розслідування вже до 10 червня.
 
«З огляду на травневі події, а саме влаштування Опозиційним блоком на чолі з Вілкулом провокаційних дій у Дніпрі та побиттям захисників України у російсько-українській війні, використання при цьому агресивних молодиків, так званих «тітушок», і злочинну змову Вілкула з обласною поліцією; створення антиукраїнської «картинки» для Кремля, а також за систематичну антиукраїнську діяльність, вороже ставлення до української мови, проведення проросійської агітації вимагаю від депутатів ВР негайно порушити питання про позбавлення Вілкула депутатської недоторканності з подальшим позбавленням мандату», — йдеться у тексті петиції, створеної громадянкою Аллою Зінченко.
 
З такою ж вимогою до Генерального прокурора України, за поданням якого, згідно з Конституцією України, Верховна Рада може це питання розглянути, звернувся і народний депутат України Юрій Береза.
 
Однак Юрій Луценко дипломатично зауважив, що не має для цього достатньо доказів і не працюватиме «столом замовлень». Але збір доказів — це справа часу.
 
Бо надто вже цинічним і вражаючим викликом з боку антиукраїнських сил стали події 9 травня у Дніпрі, який іще недавно стіною став на шляху російської агресії.

«За пару років ніхто не згадає і самого Вілкула»

Чи можна говорити з огляду на вищезазначене про кінець ери «батька і сина», адже їм безпосередньо поки що про підозру ніхто не заявляв?
 
Принаймні, їхнє життя вже не буде таким комфортним і спокійним, як було раніше. Та й ставлення місцевого населення вже не буде таким прихильним до цих «учорашніх», як раніше.
 
Нардеп Андрій Денисенко з цього приводу провів аналогію з тим, як Вілкул і компанія свого часу зчинили галас з приводу його законопроекту щодо перейменування Дніпропетровська на нову назву вже без згадки про «всеукраїнського старосту» Григорія Петровського.
 
«Прізвище всеукраїнського старости не згадують вже навіть ретро­градно-занепокоєні вілкулоїди, які рік тому здіймали верескливий лемент на телеефірах, проклинали мій законопроект і вдягали у міськраді футболки «Я живу в Днепропетровске», а зараз лампадками в журбі за одеськими колорадами викладають — «Днепр скорбит вместе с Одессой». А мине ще пару років — ніхто ні в тузі, ні добрим словом не згадає і самого Вілкула», — переконаний Андрій Денисенко.
 
Та чи справді ера «учорашніх» минула, стане зрозумілим уже найближчим часом...