У Дніпрі на Херсонщині з'явились дельфіни

24.05.2017
Дельфіни на час затьмарили традиційних котиків у соціальних мережах півдня України та стали об’єктом масової фото- й відеозйомки.
 
За словами науковців, життю ссавців ніщо не загрожує, а залишити на час солоні води Чорного моря дельфінів змусив голод.
 
— На півдні України мешкає три види дельфінів: азовка, афалін чорноморський та дельфін білобочка, — розповіла співробітник Чорноморського біосферного заповідника теріолог Зоя Селюніна.
 
— Ті дельфіни, які зараз запливають на Херсонщину в пошуках риби, відносяться до білобочки і традиційно збираються у зграйки по 30-50 особин. Для них солоність води не має значення, адже вони дихають легенями так само, як і люди.
 
Відзначимо, що останній раз дельфіни масово запливали у прісні води Дніпра більше десяти років тому й також викликали ажіотаж серед очевидців.
 
Співробітники Чорноморського біосферного заповідника відзначають, що з кожним роком ситуація з дельфінами в Україні стає все гіршою.
 
Розумні ссавці вимирають через брак риби та полювання браконьєрів.
 
— Створення Нижньодніпровського національного природного парку допоможе зберегти рибні запаси у водах Дніпра та Чорного моря, — заявив перший заступник голови Херсонської обл­ради Василь Зеленчук.
 
— Поки що на Херсонщині йде хижацьке знищення біоресурсів. Це змусило нас підготувати проект рішення з проханням до Міністерства екології не видавати дозволи на промисловий вилов риби на території Нижньодніпровського парку.
 
Як відомо, вилов риби у Дніпрі заборонений на всій території України до 18 червня.
 
На додаток до цього заради порятунку рибних запасів Дніпра щорічно проводиться операція «Нерест», мета якої — встановити постачальників та джерела надходження незаконно виловлених водних ресурсів.
 
У відділі комунікації поліції Херсонської області повідомляють про те, що під час патрулювання озера Нижнє Солонецьке правоохоронці виявили у воді близько 500 метрів рибальських сіток.
 
Два дні тому, відпрацьовуючи акваторію озера Верхнє Солонецьке, поліцейські виявили близько 1000 метрів сiток.
 
Із полону браконьєрів у воду Дніпра були відпущені більше 300 кілограмів риби, а сітки були вилучені як речовий доказ.
 
Зараз поліцейські встановлюють осіб, які займалися браконьєрством.
 
А от охорона Національного природного парку «Нижньодніпровський» виявила 63 раколовки у дельті Дніпра якраз навпроти відділу Херсонрибохорони.
 
Вся риба та раки, що потрапили до пасток, були випущені у природне середовище.