«Лескар» за вірші і прозу: переможцю дитячого конкурсу милиці не завадили забрати нагороду

25.05.2017
«Лескар» за вірші і прозу: переможцю дитячого конкурсу милиці не завадили забрати нагороду

Переможці конкурсу на Алеї талантів у Новоград-Волинській гімназії імені Лесі Українки. (Фото надане організаторами конкурсу.)

«Це ж «Лісова пісня»! — захоплено відповідала юнка на прохання чи то мами, чи вчительки швидше виходити з однієї з кімнат меморіального музею Лесі Українки у Новограді-Волинському.
 
Дівчина не могла відірватися від двох сторінок рукопису відомої драми-феєрії, які Леся Українка писала у Грузії.
 
І це у будинку, де у сім’ї Косачів у 1871 році народилася донька, яку назвали Ларисою.
 
У сусідніх невеликих кімнатах (подружжя у будинку добродія Окружка винаймали шість) — оригінал метричної книги із записом про день народження Лесі Українки, намальована нею картина, чашка, пенал і ручки, якими користувалася... 
 
У музеї у колишньому Звягелі — де свого часу народилися троє старших із шести дітей Косачів: ще Михайло, якого знають за псевдонімом Обачний, та Ольга, що стала дитячою письменницею Олесею Зіркою, — до дитячих екскурсій не звикати.
 
Але ця група була особливою. Бо на Житомирщині зібралися юні дипломанти і переможці Всеукраїнського конкурсу «У пошуках літературних талантів». 
 
Конкурс проходить другий рік поспіль. Його ініціатор — Київська організація Національної спілки письмеників України.
 
Фінансово підтримує конкурс — а отже, культуру і дитячу творчість, привертаючи увагу до Новограда-Волинського, міста зі значущою для України історією — випускник 1976 року місцевої школи імені Лесі Українки, письменник Микола Хомич, що нині мешкає у Києві.
 
Спочатку на подвір’ї навчального закладу, яке колись було садом, де гуляли Косачі (у Звягелі за 11 років сім’я почергово встигла пожити у трьох винайнятих помешканнях), з’явився пам’ятник Лесі Українці, який виготовили за кошт мецената.
 
І вже два роки поспіль за кошти Миколи Хомича проводять дитячий літературний конкурс.
 
Минулого року свої твори надіслали понад 800 дітей. Цьогоріч мали 376 учасників з усіх регіонів.
 
Переможцями у номінаціях «Поезія» і «Проза» конкурсу-2017   стали 16 фіналістів, із них обирали найкращих — тих, хто посів по три першi місця.
 
Переможці повезли додому бронзові статуетки юної Лесі Українки — зменшені копії пам’ятника, який стоїть біля гімназії у Новограді-Волинському.
 
Директор навчального закладу Юрій Рошка за аналогією до «Оскара» назвав відзнаку «Лескар».
 
А ще обдаровані юні таланти матимуть змогу на власний розсуд витратити призові хто 1 тисячу гривень, а хто 6 тисяч і навіть 8 тисяч.
 
Перші місця — у 15-річної Софії Бурди із Закарпаття та 17-річного Валерія Якубовича з Кіровоградщини.
 
За останнього, до речі, вчителька надіслала твір на конкурс.
 
І в Новоград-Волинський Валерій приїхав на милицях, бо нещодавно травмував на спортмайданчику ногу.
 
Якщо говорити про «математику» конкурсу, то наймолодшим дипломантом став 6-річний Марат Жолобак iз Києва.
 
А серед фіналістів конкурсу двоє дітей літературного гуртка з Кіровоградщини, з тамтешньої Нової Праги: окрім Валерія Якубовича, журі також відзначило і 16-річну Оксану Лещенко.
 
Географія — від Києва до Волновахи.
 
Днем пізніше після нагородження у Новограді-Волинському Всеукраїнський конкурс «У пошуках літературних талантів» презентували на «Книжковому арсеналі» у Києві.
 
Читацькій аудиторії представлено антологію переможців першого конкурсу серед школярів, що вийшла у видавництві «Самміт-книга».
 
До збірки увійшли твори шістнадцяти лауреатів і дипломантів конкурсу.
 
Організатори озвучили намір наступного року вручати «Лескари» у столиці.
 
На питання про плани щодо підтримки талантів дітей Микола Хомич відповідає, що на Алеї талантів у Новоград-Волинській гімназії імені Лесі Українки є місце ще для 13 арок.
 
Тож є перспективи проведення конкурсу «У пошуках літературних талантів» — до 2030 року.
 
А головне — підтримувати у дітей прагнення творити, не залежно від того, стануть вони письменниками чи ні.