Штамп у паспорті: чи дійде Україна від безвізу з Європою до «візу» з Росією

25.05.2017
Штамп у паспорті: чи дійде Україна від безвізу з Європою до «візу» з Росією

Питання візового режиму не закрито остаточно. Але надії на те, що воно буде винесене на затвердження парламентом, небагато.

В українському парламенті вдруге за короткий проміжок часу заговорили про можливість введення візового режиму з Росією.

Попереднього разу тему актуалізували восени 2016-го — після затримання у Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинуватили у шпигунстві.

Тоді ініціатива походила від «Народного фронту», ця фракція і зараз є локомотивом введення віз.

Але локомотивом самотнім, бо колеги-парламентарії не квапляться підтримати «фронтовиків» у їх бажанні обмежити контакти з країною-агресором. Причому нібито з найкращих міркувань.

Тонкі нюанси

Як відомо, де-факто коаліції у парламенті не існує.
 
Той самий спікер Андрій Парубій (висуванець «НФ»), котрий робить корисну справу, обстоюючи візовий режим iз РФ, водночас веде нечесну гру, відмовляючись оприлюднити списки коаліціантів.
 
Воно й зрозуміло — оприлюднювати, власне, нічого.
 
Коли двом найбільшим фракціям парламенту — «Народному фронту» та Блоку Порошенка — потрібно провести через сесійну залу те чи інше рішення, вони не гребують допомогою окремих груп депутатів, контрольованих олігархатом.
 
Однак питання візового режиму — не той випадок. 
 
Почнемо з того, що одностайності у «НФ» та БПП з цієї проблематики не існує. Фракція Блоку Порошенка збиралася цього понеділка, щоб напрацювати позицію з питання візового режиму, але так і не вийшла на конкретне рішення.
 
Можливо, не отримала вказівок від Президента.
 
А можливо, навпаки — отримала вказівку тягнути час, не кажучи ані «так», ані «ні».
 
Тож наразі «Народний фронт» самотужки збирає підписи за внесення цього питання до порядку денного. Як просувається процес — наразі невідомо. 
 
Не виключено, що Президент Петро Порошенко не прагне йти на такий радикальний крок.
 
Одна з причин — Москва у відповідь також може запровадити візи для українців, що стане перепоною для тисяч наших заробітчан, які працюють у РФ.
 
Це одразу б призвело до незадоволення Порошенком з боку мешканців сходу і півдня України, де й так рейтинги Президента і провладних сил низькі.
 
Хоча тепер — після утвердження «безвізу» з ЄС — введення віз для українців з Росією буде не таким болючим.
 
І ймовірне падіння рейтингу Порошенка від візового режиму з РФ перекриє можливість вільного пересування Європою. 
 
Тим часом у політологічних колах існує цікава версія відносно того, що «Народному фронту» важливо не так впровадити візовий режим, як «насолити» Порошенку.
 
Так, політолог Руслан Бортник вважає, що «НФ» намагається «відігратися» за провал у сесійній залі проекту санкцій проти колишнього президента Віктора Януковича і його оточення, а також за так звані «церковні» законопроекти, голосування з приводу яких не відбулося.
 
За його іншою версією, це відволікаючий маневр, щоб не згадували про відкладений на невизначений час звіт Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана за рік його роботи.
 
У свою чергу, політолог Костянтин Бондаренко каже, що такого роду ініціативою «НФ» атакує адміністрацію Президента, адже Порошенко відповідає за зовнішню політику.
 
«Швидше за все, «Народний фронт» вирішив поставити Президента на «розтяжку» в якійсь підкилимній грі за сфери впливу. Порошенко ж став заручником своєї ідеологічної лінії, і тепер його команді доведеться виправдовуватися, чому не вводять візовий режим», — говорить Бондаренко в інтерв’ю ЗМІ.

Чим відповість Росія?

Противники візового режиму вказують на те, що його впровадження не стільки вирішить певні проблеми (наприклад, проникнення на територію України бойовиків та сепаратистів), скільки створить нові.
 
Зокрема, наразить громадян України, які звикли часто вояжувати у північному напрямку, на контрзаходи подібного ж штибу.
 
Адже представники російської влади за останні роки вже не раз давали зрозуміти, що в разі введення віз для росіян аналогічна процедура буде застосована й щодо українців.
 
До недавніх пір це створило би проблему для громадян, які проживають у невизнаних «ДНР» / «ЛНР» та навряд чи зможуть масово їздити за візами до дипломатичних представництв в Києві, Харкові чи Одесі.
 
Однак на початку року Росія офіційно визнала «документи» сепаратистів і дозволила в’їзд по них.
 
Залишивши для володарів паспортів «ДНР» / «ЛНР» безвізовий режим і ввівши візи для громадян України, РФ може підвищити цінність «корочок» від «республік» для їхніх жителів.
 
Є й інші застереження, говорить кандидат політичних наук Олеся Яхно-Белковська. З її слів, ймовірний візовий режим України з Росією несе декілька ризиків:
 
«По-перше, ситуація з Кримом: це буде означати, що тоді будуть існувати візи і з Кримом, що ускладнить ситуацію».
 
«По-друге, значна кількість українських громадян у Росії таке рішення може прийняти вельми негативно (...) По-третє, інформаційна складова. У цій темі Росія може виграти інформаційну війну в Україні (...) Але в перспективі, я думаю, ми все-таки рухаємося в напрямку візового режиму. Що стосується безпеки, то, як ми знаємо, в’їзд громадян Росії і так здійснюється винятково за закордонними паспортами», — цитує експерта сайт «Главред». 
 
У цілому, якщо підсумувати всі ті мінуси, котрі вбачають політики та експерти у візовому режимі з РФ, то їхні побоювання зводяться до наступних моментів.
 
Це — вже згадуваний вище відтік заробітчан, що нібито сприятиме зростанню безробіття в Україні; падіння рівня торгівлі; нерозв’язана проблема з громадянами, котрі живуть в анексованому Криму, а ще  —можливе збільшення емігрантів з України в Росію.
 
Під останнім на увазі мається те, що Росія готова йти на законодавче пом’якшення отримання громадянства для українців.
 
У Держдумі РФ уже лежить кілька законопроектів щодо цього, й один iз них навіть пройшов перше читання.
 
Нарешті, існують також складнощі технічного характеру. При всьому бажанні Україна не зможе швидко запровадити візові новації.
 
Якщо народні обранці все ж проголосують за введення візового режиму з Російською Федерацією, то сам механізм може бути запущений тільки через шість місяців після письмового повідомлення Москви.
 
Необхідно півроку, щоб уряд та міністерства закордонних справ схвалили порядок отримання віз.
 
Є й інша складність — консульські установи обох країн не готові до напливу людей, яким будуть необхідні візи.
 
А українців, які перебувають на території РФ на сьогоднішній день, налічується чимало.

Краще пізно, ніж ніколи

І все-таки візовий режим iз РФ необхідний. Усі страхи та сумніви розвіюються, коли на згадку приходить рівень агресії та українофобії, котру демонструє наш північний сусід.
 
До того ж є чинники, котрі роблять впровадження віз iз Російською Федерацією вкрай актуальним питанням.
 
Бо, по-перше, як показує час, Кремль продовжує користуватися нерішучістю України і посилює військову агресію на сході нашої держави.
 
З початку року і до цього часу триває військове напруження біля Авдіївки та в інших районах Донбасу, а Росія не припиняє постачати на окуповані території озброєння і людський ресурс.
 
По-друге, введення візового режиму було б досить логічним після закриття низки російських сайтів і соц­мереж «Одноклассники» та «ВКонтакте». 
 
Це рішення відносно спокійно сприйняли в Україні, тоді як у Росії дуже бурхливо відреагували на те, що Кремль втратив можливість вести свою пропаганду серед українців.
 
І це ще раз підтвердило, що потрібно закрити кордони для громадян РФ та ввести більш жорсткий контроль.
 
«Візовий режим iз Росією треба було вводити давно. Якщо ми його досі не ввели, ми не хочемо відокремлювати себе від «руского міра», — говорить екс-голова українського МЗС Володимир Огризко в коментарях виданню Online.ua.
 
На питання, хто заважає введенню візового режиму з РФ, дипломат відповів: «В Україні, як і на Заході, є люди, які сподіваються, що можна переконати, переорієнтувати і повернутися до попередніх відносин».
 
«Синдром «потерпи, може розсмокчеться» продовжує діяти. Ось це причина нашої непослідовності, коли ми маємо ситуацію «ні вашим, ні нашим», — пояснив він.
 
«Ми повинні використовувати всі виправдані методи для боротьби з агресором, який повинен заплатити високу ціну за напад на нашу державу», — зазначає тим часом очільник фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.
 
А нардеп від НФ Андрій Тетерук додає, що його фракція у парламенті продовжує шукати голоси для прийняття відповідного рішення. Ідею введення віз iз РФ підтримав і радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.
 
«Упевнений, що в разі введення Україною візового режиму з країною-агресором РФ таке рішення буде позитивно сприйнято всіма нашими міжнародними партнерами», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
А голова правління «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко вважає, що треба йти ще далі.
 
Він зауважує: без анулювання дипломатичних відносин, без законодавчого визначення російської збройної агресії проти України всі заходи української влади «сприйматимуться як напівкрок, напівзахід, вигадка, призначена приховати власну політичну неспроможність».
 
«Введення візового режиму стане черговою спробою української влади грати на настроях найбільш політично активних громадян, патріотів. Але стану війни повною мірою може відповідати не візовий режим, а заборона на подорожі між Україною та РФ за винятком тих випадків, на які існує згода українських спецслужб», — наголошує Яременко. І з цим складно не погодитися.