Від щирого Сердцева: пенсіонер за власні гроші висадив у Миколаєві понад 20 тисяч дерев

25.05.2017
Від щирого Сердцева: пенсіонер за власні гроші висадив у Миколаєві понад 20 тисяч дерев

Дерева ростуть від великої любові Вадима Сердцева.

Почесний громадянин міста Миколаїв Вадим Андрійович Сердцев у нинішньому році буде святкувати свій 87-й день народження.

Скромного мешканця Корабельного району знають у Миколаєві як справжнього мецената, який щовесни висаджує молоді саджанці кленів, тополь, в’язів, каштанів, дубів та інших видів дерев. Наприклад, у квітні цього року він як рекордсмен Книги рекордів України взяв участь у благоустрої алеї сакур.

Поруч із ним за саджанцями екзотичних дерев доглядали представники дипломатичної місії з Японії та місцеві чиновники.

Навіть в Одесі, на Флотському бульварі, Вадим Сердцев устиг висадити дев’ять катальп, коли приїжджав у гості до друга.

Герой нашого часу

Пенсіонер займається озелененням вулиць Миколаєва в індивідуальному порядку та за свій рахунок уже понад 40 років. До виходу на заслужений відпочинок він працював головним інженером ТЕЦ Миколаївського глиноземного заводу.
 
— Моє захоплення почалося з того, що якось навесні разом із командою однодумців я пішов до посадки, що розташована на одній з центральних ву­лиць Миколаєва, та почав розріджувати «дикі» зарості, — розповідає Вадим Сердцев.
 
— Мені стало боляче викидати у сміття свіжі саджанці, що ледь вкрилися зеленими листочками. Вирішив зберегти їм життя й посадив у себе перед будинком. Дерева на диво добре прижилися та пішли у буйний ріст, ніби дякуючи мені за порятунок. З тих пір я регулярно викопую саджанці різних дерев, які надмірно розрослися, та пересаджую їх у різних районах міста. Практично всі вони прекрасно прижилися та вже не один рік радують городян навесні, влітку й восени своєю свіжістю та пишною кроною.
 
Відзначимо, що свою роботу Вадим Сердцев робить якісно та професійно.
 
Маленькі саджанці спочатку вирощує у звичайних квіткових горщиках на своєму балконі.
 
А навесні — бере похідну сумку, лопату та самотужки йде озеленювати вулиці рідного міста.
 
По дорозі обов’язково цікавиться долею тих дерев, які посадив ще 40 років тому у своєму дворі.
 
В останні роки Вадим Сердцев пересувається за допомогою палички, але це не заважає йому відмінно справлятися зі своєю місією.
 
В арсеналі пенсіонера є навіть журнал реєстрації посадок дерев, де вказано, в якій кількості, де та якого сорту були висаджені дерева, починаючи з 1998 року.
 
Туди ж ентузіаст своєї справи заносить дані поливу, зауваження з догляду, коментарі з приводу міських озеленювальних робіт й акцій.
 
А на останній сторінці журналу є інформація про адреси й телефони міських та районних служб, які можуть надати допомогу громадському озеленювачу.
 
— Мій чоловік завжди був альтруїстом та свою роботу присвячував людям, — каже дружина народного озеленювача Лілія Сердцева.
 
— Мені завжди дістається найбрудніша робота: відпирати одяг та відмивати черевики після чергового походу на природу. Радує, що добра пам’ять про нас залишиться жити у Миколаєві разом із підростаючими деревами.
 
Найбільш складні маршрути озеленення у Миколаєві для Вадима Сердцева — це дев’ять тінистих алей з буків, кожна з яких має довжину вздовж міських магістралей близько 900 метрів!
 
Найбільш вдячні пенсіонеру за прохолоду та тінь дерев ті городяни, які щодня користуються громадським транспортом та відвідують торговельні центри. 
 
Практично на кожній міській зупинці Вадим Сердцев висадив по п’ять-шість молодих дерев.

Коли дерева були великі

Чагарники та дерева, висаджені руками пенсіонера-мецената, прикрасили у Миколаєві двори, сквери та вулиці, через які проходять великі траси міжнародного значення. Тому гості міста, вже на під’їзді до центральної частини, бачать із вікон своїх транспортних засобів розкішні в’язи, квітучі каштани, розлогі клени та високі тополі.
 
А ось до 220-річного ювілею міста Миколаїв Вадим Андрі­йович висадив майже тисячу дерев. Були серед них горіхи, аморфи, рокитник, бирючина та ін.
 
Незважаючи на те, що погода «балує» своїми примхами, Вадим Сердцев знаходить час і на додатковий полив, і на обрізку гілок, і на формування красивої крони дерев.
 
Представники миколаївської міської громади у подяку за добру справу надають навесні пенсіонеру посадковий матеріал від КП «Агрофірма «Зелене господарство», а також технічні засоби для посадки саджанців.
 
Пенсіонер завжди прислухається до порад своїх добровільних помічників, які підказують, у яких місцях найкраще приживуться молоді дерева та не будуть перешкодою для роботи міських комунікацій.
 
Доводиться інколи Вадиму Сердцеву звертатися по допомогу й до начальників місцевих жеків, щоб ті віддали наказ не чіпати його посадки.
 
Адже бували випадки, коли недбайливі двірники намагалися позбутися «зайвих» дерев. Мовляв, роботи додають: навесні їх білити треба, а восени — листя прибирати...
 
— Досить часто мені дзвонять самі городяни та повідомляють про падіння сухих і старих дерев, — розповідає Вадим Сердцев.
 
— Іноді це трапляється з неприємними для городян наслідками: старий стовбур може порвати електродроти або перегородити двір та проїжджу частину. У таких випадках комунальні служби займаються прибиранням вулиць від дерев, які віджили свій вік, а я тим часом дізнаюся від людей, де та які дерева найкраще висадити навесні наступного року.

Найзнаменитіший озеленювач в Україні

Подобається Вадиму Сердцеву висаджувати дерева на честь якогось свята.
 
Наприклад, напередодні 50-річчя першого польоту людини в космос, у його рідному мікрорайоні з’явилася алея Юрія Гагаріна.
 
А от керівники Миколаївської обсерваторії та міської гімназії №3 особисто звернулися до відомого пенсіонера по допомогу.
 
Адже засадити деревами територію цих великих закладів можна лише після консультації із справжнім фахівцем своєї справи.
 
За словами директора гімназії Марії Письменної, це чудово, що тепер учні мають можливість доглядати та спостерігати за підростаючими кленами й каштанами.
 
— Я веду не тільки точний облік усіх висаджених дерев, а й складаю графіки поливу, — розповідає Вадим Сердцев.
 
— Віднедавна пір став також обліковувать воду, що витрачається під час поливу. Наприклад, за минуле літо вийшло приблизно 18 кубометрів води, адже сезон був не надто посушливим. Шкода, звичайно, що місцеві комунальні служби не допомагають мені у цій справі. Довелося звертатися безпосередньо до чиновників iз міської мерії. Обіцяли допомогти мені в цьому питанні ...
 
Сам Вадим Сердцев упевнений, що його дерева дарують Миколаєву особливу атмосферу та не тільки дозволяють людям дихати свіжим повітрям у тіні, а й зменшують загальний вплив парникового ефекту на клімат нашої планети.
 
У цьому не сумніваються й представники Книги рекордів України, які зафіксували не­звичайний рекорд iз висадки дерев.
 
Можливо, мешканець Миколаєва Вадим Сердцев уже встановив індивідуальний світовий рекорд, але ось у груповій роботі з озеленення вулиць лідирують поки що мешканці Індії.
 
Так що пенсіонеру з південного міста ще є до чого прагнути!