Окупаційна влада Криму злякалася свідчень Рефата Чубарова

25.05.2017
Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відмовив лідеру кримськотатарського народу у праві свідчити у справі Ахтема Чийгоза в суді.
 
Показання голови Меджлісу здатні докорінно змінити хід справи «26 лютого» та врятувати Чийгоза від великого терміну тюремного ув’язнення.
 
Рефат Чубаров готовий розповісти правду про те, що саме відбувалося в 2014 році під стінами Верховної ради Криму в Сімферополі, проте окупаційна влада півострова Крим відверто злякалася такої можливості.
 
«Відмова у виклику ключового свідка є явною дискримінацією суду, — заявив адвокат Микола Полозов. — Куплені судді бояться, що Рефат Чубаров дасть об’єктивні свідчення по справі, тому політичні куратори вирішили взяти паузу та під надуманим приводом тягнуть час».
 
На думку захисника, ангажований суд зайняв обвинувальну позицію й відхиляє всі клопотання сторони захисту.
 
А тим часом значимість фігури Рефата Чубарова як свідка підтверджується тим, що в інших доказах (показаннях свідків i потерпілих та на відеозаписах) йому приділяється значна увага.
 
Близько сотні допитаних вказують на нього як на активного учасника тих подій, а суд устиг переглянути десятки відеофайлів із кадрами про діяльність Рефата Чубарова.
 
Іншими словами, у справі немає більш значущого фігуранта, ніж голова Меджлісу.
 
І якби перед судом стояло завдання об’єктивно та всебічно розслідувати кримінальну справу, то допит Рефата Чубарова став би ключовим моментом усього процесу.
 
Сам Рефат Чубаров заявив, що рішення приїхати на судове засідання у Криму викликано винятково турботою про долю бойового соратника Ахтема Чийгоза, а також тим, що, відповідно до російського законодавства, він не може бути допитаний за допомогою Skype або іншим віртуальним способом.
 
«Тривалий час Чийгоз займав посаду мого заступника, отож його доля небайдужа мені, — заявив голова Меджлісу.
 
— Якщо справу не буде розглянуто об’єктивно, моєму другові загрожує дуже великий термін ув’язнення. На окупованому півострові зараз закриті у тюрмах або перебувають під слідством десятки людей, що проходять по справі «26 лютого». Мої свідчення в суді могли б врятувати їх від в’язниці, адже я володію правдивою інформацією. Незважаючи на те, що окупаційна влада заборонила мені в’їзд на анексований півострів аж до липня 2019 року, законодавство РФ передбачає механізм, який гарантує імунітет на час мого перебування у Криму».
 
Нагадаємо, що кримський татарин Ахтем Чийгоз був затриманий за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.
 
Тоді біля будівлі кримського парламенту загинули дві людини і ще 79 отримали травми. Його звинувачують в організації масових заворушень та диверсіях проти окупаційної влади Криму.
 
А ось Рефату Чубарову окупаційна влада заборонила в’їзд на територію анексова­ного Криму аж до кінця липня 2019 року.
 
Крім участі у драматичних подіях у центрі Сімферополя, влада Росії інкримінує лідеру Меджлісу організацію блокади півострова Крим.