Теракт у Манчестері здійснив виходець iз родини лівійських біженців

25.05.2017
Теракт у Манчестері здійснив виходець iз родини лівійських біженців

Рівень терористичної загрози у Британії підняли до найвищого рівня.

Британська поліція повідомила прізвище терориста-самогубця, який підірвав себе в зоні продажу квитків спортивно-концертної зали «Манчестер Арена».
 
«Я можу підтвердити, що чоловік, якого підозрюють у здійсненні цього звірства, є 22-річним Салманом Абеді», — повідомив у вівторок, 23 травня, констебль  поліції графства Великий Манчестер Ієн Хопкінс.
 
За його словами, для правоохоронних та антитерористичних органів важливо встановити: діяв нападник самотужки чи був частиною терористичної мережі. 
 
Згідно з інформацією британських ЗМІ, Абеді народився у Манчестері в сім’ї виходців iз Лівії, які втекли з батьківщини, рятуючись від режиму колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі.
 
Як пише видання «Дейлі Телеграф», сім’я Абеді жила у районі Фаллоуфілд на півдні Манчестера впродовж щонайменше десяти останніх років.
 
У Манчестері мешкає найбільша у Великобританії лівійська громада, яка, за даними Бі-Бі-Сі, нараховує близько 16 тисяч осіб.
 
За даними газети «Гардіан», Абеді та його брат були відомими поліції та службам безпеки Великої Британії як фанатики-ісламісти. Брат Салмана нещодавно відвідував Лівію.
 
Нагадаємо, ввечері у понеділок у концертному холі «Манчестер Арена» після виступу американської співачки Аріани Гранде пролунав вибух — загинули 22 особи, ще 59 отримали поранення.
 
Серед загиблих та поранених є багато дітей та підлітків, досі триває ідентифікація жертв.
 
Однією з перших ідентифікованих жертв стала восьмирічна Саффі Роуз Руссос, яка прийшла на концерт разом зі своєю мамою та сестрою.
 
Польські ЗМІ повідомили вчора, що серед загиблих є двоє громадян Польщі, а ще один поляк поранений. Міністерство закордонних справ України заявило, що українців серед постраждалих унаслідок вибуху в Манчестері немає.
 
Після теракту в Манчестері прем’єр-мініст Великобританії Тереза Мей у супроводі констебля Ієна Хопкінса відвідала місце трагедії та попередила про те, що за атакою може стояти ширше коло осіб, ніж імовірний підозрюваний.
 
Британські спецслужби у вівторок, 23 травня, підвищили рівень терористичної загрози до найвищого — «критичного».
 
Цей п’ятий рівень терористичної загрози означає, що новий теракт може відбутися будь-якої хвилини.
 
Попередній, «серйозний», четвертий рівень загрози означав, що терористична атака є дуже ймовірною.
 
Правоохоронці припускають, що теракт організувала група осіб, яка може також готувати нові напади.
 
Востаннє рівень терористичної загрози у Великобританії був настільки високим у 2007 році, після того, як двоє чоловіків на палаючій машині в’їхали у термінал аеропорту в Глазго.
 
Європейські аналітики зазначають, що ісламський тероризм в Європі здобуває нове потворне обличчя. Його мішенню стають найнезахищенішi — невинні діти.