Дюмулен через проблеми зі шлунком розгубив комфортний «гандикап» на «Джиро д’Італія»

26.05.2017
Дюмулен через проблеми зі шлунком розгубив комфортний «гандикап» на «Джиро д’Італія»

Заключна ділянка сотого за ліком «Джиро» пролягає в підступних Альпах. (Фото з сайта giroditalia.it.)

У цьому році одна з трьох легендарних велобагатоденок — «Джиро д’Італія» — святкує своє сторіччя.
 
На честь такої події її організатори вирішили відмовитися від звичних для минулих гонок перегонів дорогами сусідніх держав, повністю сконцентрувавшись на просторах Апеннін, включно з островами Сардинія та Сицилія.
 
Переможцем минулорічних перегонів став їхній господар Вінченцо Нібалі, тож, без сумніву, сподіваються італійці на його успіх і цього разу.
 
Щоправда, до 16-го етапу цьогорічної гонки шанси Нібалі захистити свій титул виглядали не надто привабливо, адже його відставання від голландця Тома Дюмулена, котрий одягнув рожеву майку лідера після десятого етапу, складало близько трьох хвилин.
 
При цьому в загальному протоколі між лідером та Вінченцо розташовувалися ще двоє претендентів.
 
Виглядало так, що можливості отримати рожеву майку лідера в улюбленця місцевої публіки вельми обмежені.
 
Утім на допомогу чинному переможцю «Джиро» прийшли вищі сили.
 
Деталей, які спричинили позаштатну ситуацію, змусивши лідера генеральної класифікації Дюмулена під час 16-го етапу зробити незаплановану довготривалу зупинку, велогонщик не розповів.
 
Лише обмежився фразою: «У мене виникли проблеми. Я просто не міг більше терпіти».
 
Негаразди зі шлунком стали тією непереборною силою, котра, власне, дозволила Вінченцо Нібалі не тільки виграти невдалий для фаворита етап, а й відчутно скоротити своє відставання в чемпіонській гонці.
 
У дорожній карті сотого за ліком «Джиро» 16-й етап рахувався як королівський — часто-густо саме його переможець, у підсумку, й виграє підсумковий залік.
 
Однак подібного роду етапів на фініш гонки, складеної загалом із 21 відтинку, заплановано ще три.
 
І далеко не факт, що Нібалі вдасться на одному диханні пройти заключну частину перегонів, демонструючи кращу за інших форму в рідних для себе Альпах.
 
У будь-якому разі, від Дюмулена його тепер відділяє більше однієї хвилини.
 
При цьому між ними знаходиться ще й непоступливий колумбієць Наїро Кінтана з «Мовістар», який також має досвід виграшу італійської багатоденки (у 2014 році).
 
Варто додати, що в минулому році вигравати «Джиро» Нібалі допомагали партнери з команди «Астана». У нинішньому ж сезоні його «грегорі» — це хлопці з нової стайні «Бахрейн-Міріда», котру, подейкують, створювали ледь не персонально під італійського майстра.
 
До слова, за казахську «Астану» виступає наш єдиний у профі-дивізіоні велогонщик Андрій Гривко, утім у заявці на ювілейний «Джиро» йому місця не знайшлося. 
 

ТАБЛО

Лідери загального заліку після 17-го туру: 1. Дюмулен («Санвеб») — 76.05,38. 2. Кінтана («Мовістар») — +0,31. 3. Нібалі («Бахрейн-Мiріда») — +1,12. 4. Піно («FDJ») — +2,38.