Чехи вчитимуть українських полісменів боротися з торгівлею людьми

26.05.2017
Чеські полісмени впродовж кількох днів ділитимуться зі своїми колегами зі Львова, Тернополя і Чорткова професійним досвідом.
 
Серед тем, які будуть обговорювати, — протидія торгівлі людьми.
 
Саме українці з Західної України найчастіше стають жертвами торговців людьми.
 
За словами керівника проекту, представника Петра Поймана, співпраця з Україною починалася з одноденної поїздки до Ужгорода.
 
«Ми працювали минулого року в Ужгороді. І на сьогодні вже мають бути готовими карти злочинності Ужгорода та Мукачева», — зауважив координатор проекту, представник «Празького інституту безпекових досліджень».
 
Як пояснив представник організації «Відкрите суспільство» з Чехії Андрій Скалнік, карти злочинності – це і допомога в роботі поліції, й інструмент контролю громадськості за роботою поліції.
 
«Ми перші в Чехії створили онлайн-карти злочинності. І це дало змогу громадськості контролювати поліцію. І одночасно ми з поліцією аналізували кримінальну обстановку за допомогою цих карт»,— Андрій Скалнік стверджує, що на це не було витрачено ані копійки з бюджету, тому що використовували безкоштовні комп’ютерні програми, які скачали з інтернету.
 
Як стало відомо «УМ», навчання у Львові проходитиме на базі державного університету внутрішніх справ.
 
«Я вважаю, що університетові буде корисна така співпраця. Тому що в нас є досвід співпраці з іншими країнами та навчальними закладами, де навчають полісменів, — каже проректор Львівськoго державного університету внутрішніх справ Ольга Балинська.
 
Водночас представник «Празького інституту безпекових дослі­джень» Петр Пойман зауважив, що в Україні залишилися старі міліцейські кадри, в яких можна навчитися доброї оперативно-пошукової роботи.
 
І саме щоб перейняти досвід старих слідчих та оперативників, до України приїжджають їхні молоді чеські колеги.