Екс-директорка української бібліотеки в Москві залишиться під домашнім арештом до осені

30.05.2017
Екс-директорка української бібліотеки в Москві залишиться під домашнім арештом до осені

Наталія Шаріна в «обіймах» путінської феміди. (Фото з сайта gordonua.com.)

У Міщанському районному суді Москви завершилося судове слідство у справі Наталії Шаріної — екс-директора Бібліотеки української літератури в столиці РФ.
 
Їй висунули остаточні обвинувачення, інкримінуючи порушення російського законодавства за статтями про розпалювання ненависті й ворожнечі, а також розтрату коштів у сумі 3,5 млн. рублів.
 
У понеділок прокуратура вимагала для обвинуваченої шість років ув’язнення.
 
Втім «гуманний» Міщанський райсуд призначив наступне слухання у справі  на 23 листопада.
 
Олiї у вогонь  своєю суперечливою інформацією, відмінною від офіційної, підлило й «джерело в правоохоронних органах», яке повідомило російському агентству «Інтерфакс»: «Справа щодо Шаріної може бути закрита за рішенням прокуратури як така, що порушена безпідставно», додавши, що зібрати докази й інкримінувати їй поширення екстремісткої літератури складно, адже в бібліотечних фондах можуть зберігатися книги різного змісту, питання в тому, як здійснюється доступ до них. 
 
Нагадаємо, що ре­пресії проти бібліотеки за надуманими приводами почалися ще в далекому 2010 році: тоді з читального залу вилучили дитячий журнал «Барвінок» за нібито зображення прапора «Правого сектору» і сім книжок Дмитра Павличка.
 
А восени 2015 року в рамках кримінальної справи п’ятирічної давнини слідчі провели спершу обшук удома в очільниці української бібліотеки в Москві, вилучивши книгу-збірник досліджень про Голодомор, видання Оксани Забужко, кілька примірників газети «Час руху» від 2011 року та грамоти від колишніх керівників України, а вже потім нагрянули  «маски-шоу» до бібліотеки.
 
Як повідомив нині  адвокат Наталії Шаріної, під час перевезення з відділу поліції в ізолятор тимчасового утримання 29 жовтня 2015 року екс-директор отримала серйозну травму хребта. 
 
Наталія Шаріна й надалі перебуватиме під домашнім арештом.
 
Тим часом правозахисний центр «Меморіал» визнав Шаріну політв’язнем.
 
Додамо, що наразі української бібліотеки у Москві фактично не існує, адже нещодавно увесь її архів із 52 тис. книг вивезли в «новий культурний центр», який розраховано лише на 12 тис. книг.