«Преміальний» реванш: у Києві відбулася масштабна велогонка Race Horizon Park

31.05.2017
«Преміальний» реванш: у Києві відбулася масштабна велогонка Race Horizon Park

Професійні велогонщики — учасники Race Horizon Park-2017 — не часті гості на столичних шосе. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Столична велогонка Race Horizon Park — чи не єдина нагода для вітчизняних шанувальників велоспорту на власні очі побачити серйозні баталії за участі українських шосейних команд, головним місцем виступів яких є закордонні траси.
 
В Україні можливостей (читай — доріг), аби на найвищому рівні приймати рейтингові велосипедні старти, катма.
 
Столичні магістралі також не найкращий для цього варіант, утім «з міста по нитці» — і в організаторів Race Horizon Park є кілька марштрутів, необхідних для проведення кількох стартів.
 
Уже не перший рік ці перегони проходять під егідою Міжнародного союзу велосипедистів, відтак мають вони статус професіональних.
 
Хоча аж занадто гучних імен у Києві чекати не доводиться.
 
Думається, не сприяє їхньому приїзду до української столиці й не надто приємна історія минулорічних стартів, які в дощових умовах завершувалися масовими завалами на столичній бруківці.
 
Однак Race Horizon Park — хороша можливість вивчити географію вітчизняних шосейних колективів.
 
Нагадаємо, що у чоловіків лідируючі позиції в Україні займає столична команда «Колсс», представникам якої під час київських перегонів наполегливо опонували хлопці з «ІСД».
 
Окремим пулом на змаганнях була представлена й національна збірна України з її чоловічим та жіночим колективами. 
 
Хай там як, але взагалі без зірки велосипедне свято, знову присвячене Дню Києва, не пройшло. Як почесного гостя столичних перегонів їх організатори запросили Андрія Гривка, котрий, захищаючи кольори «Астани», залишається єдиним українцем у світі вело-профі. 
 
Відзначимо, що зазирнути в гості до Києва Андрій Гривко зміг завдяки незапланованому «вікну» в своєму гоночному графіку.
 
У лютому під час Туру Дубаю український гонщик став учасником конфлікту з німцем Марселем Кіттелем, за що, в підсумку, отримав 45-денну дискваліфікацію, яка завершується всередині червня.
 
Не лише своєю присутністю, але побалував знаний гість учасників змагань й іменною премією, яку отримали кращі гонщики суботньої серії перегонів, визначені на проміжному фініші Horizon Park Race Maidan (у чоловіків) та Horizon Park Women Challenge (у жінок).
 
В обох випадках — ані серед преміальних переможців, ані тріумфаторів самої гонки — вітчизняних спортсменів не було.
 
У чоловічих баталіях узагалі весь подіум посіли іноземці на чолі з данцем Расмусом Есманном Гіннерупом з команди «Аура Енерджі». Це був перший в історії Race Horizon Park випадок — без українців на п’єдесталі. 
 
У жінок перемогу в гонці, що мала статус масової, здобула Альжбета Павлендова, котра представляла збірну Словаччини.
 
Третьою ж стала представниця національної команди України Марина Іванюк. Господарки змагань реваншувалися у так званій «розділці», посівши в ній три призові місця.
 
Перемога — в активі Ганни Соловей, яка представляла команду Львівського регіону. Другою та третьою, захищаючи синьо-жовті кольори, стали Ольга Шекель та Валерія Кононенко, відповідно.
 
А місцем реваншу для наших велогонщиків стала одноденна «класика», де, як і у попередній гонці, знову домінували українці.
 
Перший 96 км дистанції подолав Олександр Превар з «Колсс», другим фінішував його одноклубник Сергій Лагкуті.
 
«Бронза» ж дісталася чотириразовому чемпіону Паралімпійських ігор Єгору Дементьєву з «ІСД».
 
Відзначимо, що перемогою нашого співвітчизника — Михайла Кононенка з «Колсс» — завершився й «пролог» цьогорічної Race Horizon Park — традиційна гонка «За мир», яка проходить на олімпійському кільці в передмісті Києва. 
 
* * *
У дні, коли в Києві проходила Race Horizon Park, в Італії фінішувала сота за ліком «Джиро д’Італія».
 
Перед заключним 21-м етапом рожеву майку лідера утримував колумбієць Наїро Кінтана з «Мовістар», який володіючи відмінною гірською підготовкою відібрав лідерство у голландця Тома Дюмулена.
 
Утім здобутої в Альпах хвилинної фори переможцю «Джиро-2014» для ще одного тріумфу на Апеннінах не вистачило.
 
Володіючи значно потужним ходом на рівнині, Дюмулен — четвертий перед останнім етапом — з лишком компенсував своє відставання від трьох конкурентів під час фінальної «розділки», старт якої, до речі, пройшов на легендарному автодромі в Монці.