На Полтавщині не встигли загасити пожежу на одному сміттєзвалищі, як загорілося інше

31.05.2017
На Полтавщині не встигли загасити пожежу на одному сміттєзвалищі, як загорілося інше

Звалища сміття перетворюються на зони екологічного лиха. (Фото з сайта tribuna.pl.ua.)

На другий день під вечір, 29 травня, нарешті ліквідували пожежу на полтавському міському сміттєзвалищі, що є справжньою екологічною бідою для села Макухівки Полтавського району.
 
Там основний масив полігону твердих побутових відходів розташований за якихось 300 метрів від населеного пункту. 
 
Як повідомила керівник прес-служби Головного управління ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко, загорання сміття сталося на площі 15 соток, але оскільки глибина залягання непотребу тут дуже значна (його краї заввишки 15 метрів, а подекуди взагалі піднялися до позначки у кілька десятків метрів), то боротьба з вогнем розтягнулася майже на два дні. 
 
Було залучено сiм одиниць пожежно-рятувальної техніки, а також 28 чоловік особового складу. Причини пожежі наразі з’ясовують як правоохоронці, так і фахівці служби з надзвичайних ситуацій.
 
За словами Світлани Рибалко, попри те, що на сміттєзвалищі весь час «промишляють» люди без певного роду занять, явних ознак того, що причиною займання став підпал чи необережне поводження з вогнем, не виявлено.
 
Працівники комунального підприємства, яке обслуговує сміттєзвалище, стверджують, що ніяких робіт, пов’язаних із вогнем, не проводили.
 
— Якщо два роки тому, коли тут також виникла пожежа, було чітко видно, що хтось розклав багаття неподалік полігону твердих побутових відходів, а потім вогонь по сухій траві перекинувся на звалище сміття, то цього разу якихось слідів немає. А загалом фахівці розберуться, — робить висновок пані Світлана.
 
Водночас голова Ковалівської сільської ради, яка є органом місцевого самоврядування й у селі Макухівці, Олександр Бублик переконаний, що то був підпал.
 
На його думку, якісь бешкетники підпалили очерет, а тоді вогонь «добіг» до звалища. Макухівці потерпали від смороду, оскільки над селом висіла суцільна димова завіса майже дві доби.
 
— Усім відомо, що полігон твердих побутових відходів давно переповнений, — констатує сільський голова.
 
— На превеликий жаль, звалище непотребу розташоване на ковалівській землі, але ж комунальне підприємство Полтави «КАТП-1628» має державний акт на постійне користування цією ділянкою. Тож якось поліпшити ситуацію я не в змозі. Бо перша умова інвесторів, які воліли б зайнятися переробкою сміття, — монополія на нього. Я ж не можу їм цього пообіцяти. Застрахуватися від подібних пожеж також нереально. 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Як розповіла Світлана Рибалко, у вівторок уночі, о 3.30, до Головного управління служби з надзвичайних ситуацій зателефонували працівники комунального підприємства «Чисте місто» Лубенської міської ради й повідомили, що горить міське сміттєзвалище.
 
Тут вогонь охопив значно більшу площу — майже 2 гектари.
 
Попри те, що вже з 4-ї години ранку там працювали три пожежно-рятувальні машини, близько 10 осіб особового складу, а також залучені бульдозери згаданого КП, швидко погасити пожежу навряд чи вдасться.