На шляху до фіналу ЧС: українські волебойлістки «розгромили» збірну Ізраїлю

01.06.2017
На шляху до фіналу ЧС: українські волебойлістки «розгромили» збірну Ізраїлю

Українські волейболісти не змогли подолати кваліфікацію на ЧС-2018. (Фото з сайта www.fvu.in.ua.)

Напевно, трохи наївно було очікувати від серйозно оновленої чоловічої національної збірної з волейболу потужного виступу в кваліфікаційному турнірі ЧС-2018.
 
Звісно, після успішного подолання нашою «молодіжкою» (до 21-го року) планетарного відбору на цьогорічний «мундіаль» подібний успіх прагнули побачити й від головної команди країни.
 
Але, обмежившись лише двома перемогами в п’яти поєдинках, підопічні латвійського наставника Угіса Крастіньша завершили кваліфікаційний раунд на чемпіонат світу четвертими.
 
Для прямого потрапляння до фінальної частини ЧС потрібно було виграти відбіркову «пульку».
 
За присутності там європейських грандів — збірних Франції та Німеччини — шанси на подібний підсумок виглядали доволі мізерними.
 
У таборі національної команди визнавали, що успіхом буде й друга підсумкова позиція, котра дозволить позмагатися за путівку на «мундіаль» у раунді «плей-оф».
 
Однак підопічні Крастіньша не виконали й завдання-мінімум, хоча, здається, виглядало воно зовсім не таким уже й маленьким.
 
Головні фаворити відбору, котрий, до слова, проходив у Франції, від самого початку турніру взяли високу ноту, на одному диханні долаючи конкурентів.
 
Вийшло так, що до заключного поєдинку змагань, у якому мала відбутися очна дуель німців та французів, уже ніхто з інших учасників групи А — Туреччини, України, Азербайджану та Ісландії — не міг втрутитися в розподіл перших двох місць.
 
Зрештою, на правах господарів кваліфікації пряма перепустка на ЧС-2018 дісталася команді Франції — чинному чемпіону Європи.
 
Українська ж збірна, котру новий президент ФВУ Михайло Мельник ризикнув сформувати більшою мірою з легіонерів, обмежилася перемогами над скромними збірними Азербайджану та Ісландії, уникнувши, так би мовити, неприємного статусу аутсайдерів.
 
Можливо, в підсумковому протоколі підопічні Крастіньша могли б піднятися й вище четвертого місця, проте після «сухих» стартових поразок німцям та французам — прямим конкурентам за перепустки на «мундіаль», особливої турнірної мотивації у них уже не було.
 
А от у нашої жіночої збірної, котра лише почала боротьбу за своє представництво у фіналі ЧС, справи йдуть значно краще.
 
На аналогічному чоловічому турнірі в Баку підопічні Гарія Єгіазарова розпочали з перемоги — над командою Ізраїлю — 3:0.
 
Як свідчить давній і досвідчений наставник українських волейболісток, головне на шляху до «мундіалю» — психологія. Думається, стартова перемога додала позитиву нашим збірницям, які в протистоянні з норвежками, голландками, данками та господарками відбору всерйоз налаштовані здобути путівку на ЧС. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. Група А (Франція). Німеччина — Україна — 3:0, Франція — Україна — 3:0, Азербайджан — Україна — 0:3, Україна — Ісландія — 3:0, Україна — Туреччина — 0:3.
Підсумкове становище: Франція — 15, Німеччина — 12, Туреччина — 9, Україна — 6, Азербайджан — 3, Ісландія — 0.