На маріупольському напрямку найвища інтенсивність ворожих обстрілів

01.06.2017
На східному фронті найгарячішим напрямком став маріупольський, де останніми днями фіксують найбільшу кількість ворожих обстрілів. Зокрема, минулого вівторка ледь не дві години окупанти гатили з гармат, мінометів i легкого озброєння по Новотроїцькому.
 
«Українські військові одразу ж відкрили вогонь у відповідь. Водночас окупанти здійснили артилерійський обстріл тилового району, розташованого на 12 км південніше — біля Волновахи. Стрільбу вели з артилерії калібру 152 мм», — повідомив речник Міноборони Андрій Лисенко.
 
Саме у Волноваському районі, зокрема в селі Зелений Гай, бойовики обстріляли ще й територію виховного дитячого центру. Постраждалих немає, адже під час обстрілу на території табору, крім охоронців, нікого не було. Тоді як перший заїзд дітей планували в червні. Поліція Донеччини відкрила за даним фактом кримінальне провадження за ст. 258 (терористичний акт).
 
На донецькому напрямку найгарячішою точкою залишається Авдіївка. Ворог гатить iз мінометів по позиціях ЗСУ на околицях міста і вдень, і ввечері. Ворожі «гостинці» залітають і в мирні квартали: зокрема, троє місцевих мешканців отримали осколкові поранення внаслідок вибуху боєприпаса поруч iз зупинкою громадського транспорту. 
 
«Бойовики зав’язали багатогодинний бій біля Кам’янки та на позиції «Шахта Бутівка», щоб розпорошити сили українських захисників. У підсумку, все завершилося на користь наших військ», — додає полковник Лисенко.
 
На жаль, один сапер ЗСУ загинув під час виконання бойового завдання, підірвавшись на міні в районі Залізного Торецької міськради минулого вівторка. За даними штабу АТО, це перша безповоротна втрата ЗСУ від 11 травня. Ще п’ятеро бійців ЗСУ отримали поранення: двоє з них — під час обстрілів Авдіївки, один — у Мар’їнці та ще один — у Новотроїцькому. 
 

ДО РЕЧІ

Із березня до 14 травня 2017 року Управління Верховного комісара ООН iз прав людини підтвердило 178 жертв серед цивільного населення на Донбасі — 35 загиблих i 143 поранених, iдеться в гуманітарному бюлетені Офісу ООН для координації гуманітарних справ (OCHA) за березень-квітень. 
 
Загальна кількість жертв мирного населення з 14 квітня 2014-го до середини травня 2017-го перевищує 2 тисячі, а поранених — 7-9 тисяч.
 
«Причиною загибелі більшості жертв є обстріли, підриви на мінах і вибухонебезпечних залишках війни», — повідомляється в гуманітарному бюлетені.
 
В ОСНА також зазначають, що залишається високим ризик загибелі і травм від вибуху мін i боєприпасів, які не розірвалися. Такі нещасні випадки фіксують майже щодня.