Провалили атестацію: чернігівська «Десна» залишилася за бортом прем’єр-ліги

07.06.2017
Провалили атестацію: чернігівська «Десна» залишилася за бортом прем’єр-ліги

Замість «Десни» у прем’єр-лізі гратимуть футболісти «Вереса» (у темному). (Фото з сайта veres.club.)

Як і обіцяли в прем’єр-лізі, щойно завершилися турніри в елітному та першому дивізіонах, країна дізналася про склад учасників наступного чемпіонату України.
 
Останнім часом, коли вітчизняний футбол занурився в тяжку фінансову кризу, доля того чи іншого спортивного питання не завжди вирішується в змагальний спосіб.
 
Коли одну за одною команду затягує боргове болото, доленосним у питанні участі у вищій лізі стає вердикт комітету ФФУ з атестації клубів.
 
Саме рішення цієї колегії й визначило представницький склад майбутнього ЧУ серед команд прем’єр-ліги.
 
З огляду на підсумки турніру в першій лізі, два перші місця в якій посіли маріупольський «Іллічівець» та чернігівська «Десна», саме ці два клуби мали б замінити в елітному дивізіоні невдах минулого розіграшу — «Дніпро» та «Волинь» відповідно.
 
Проте на етапі атестації чернігівський колектив зазнав організаційного фіаско. 
 
Якщо до клубу з Маріуполя, котрий раніше не один рік провів у вищому дивізіоні країни, у представників ФФУ атестаційних зауважень не було, то представник Чернігівщини підготуватися належним чином до свого дебюту в еліті не зміг.
 
Вочевидь основні претензії атестаційного комітету до «Десни» лежали в площині готовності місцевої інфраструктури, зокрема й стадіону, до прийому великого футболу.
 
Раніше в чернігівському клубі наголошували, що матеріально-технічна база спортивної арени «Чернігів», де «деснянці» мали б проводити домашні матчі, перебуває в плачевному стані.
 
І якщо футбольне поле там оновили, то от решту робіт, схоже, завершити вчасно не змогли.
 
До того ж виникли у функціонерів до чернігівського клубу ще й питання фінансового змісту, відповісти на які там не змогли.
 
Не допомогло «Десні» й апеляційне оскарження рішення атестаційного комітету. 
 
«Усі розуміють, що, згідно зі спортивним принципом, саме «Десна» має грати в прем’єр-лізі. Але, дивлячись на фінансові показники та з огляду на рішення апеляційного комітету, було вирішено, що гратиме у ПЛ рівненський «Верес», — відзначив президент української прем’єр-ліги Володимир Генінсон.
 
Цікавим виглядає той факт, що й арена рівненського колективу, який у минулому розіграші першої ліги посів третє місце, також не готова до прийому серйозних футбольних матчів.
 
Більше того, стадіон у Рівному має відверто непривабливий вигляд і лише готується до масштабної реконструкції, котра, подейкують, не зможе завершитися у най­ближчий рік.
 
Свої домашні матчі «Верес» планує грати в сусідньому Луцьку.
 
Не виключено, що від місцевої «Волині», яка, схоже, втратить професіональний статус, дістанеться рівненському клубу не тільки стадіон, а й тренер — Віталій Кварцяний.
 
От тільки не всі на Волині раді подібному переїзду-трансофрмації. Луцькі ультрас, які відомі своїм гордим характером, уже заявили, що будуть зривати поєдинки «Вереса» в Луцьку. 
 

КАДРИ

Новим наставником київського «Динамо» — замість Сергія Реброва — став білорус Олександр Хацкевич. Його контракт з «біло-синіми» розрахований на два роки.
 
Серед його помічників — усі добре знайомі зі столичним клубом персони, котрі раніше не один рік вірою й правдою, як і сам головний тренер, служили динамівському клубу.
 
Допомагатимуть білорусу Олег Лужний, Максим Шацьких та Михайло Михайлов.