«Київ» із диригентською паличкою: у столиці відбудеться унікальний фестиваль

07.06.2017
«Київ» із диригентською паличкою: у столиці відбудеться унікальний фестиваль

Крістоф Роді (Швейцарія) та Метью Браун (США). (Фото надане організаторами.)

У Національному будинку органної та камерної музики України 16-17 червня пройде IX Міжнародний фестиваль диригентів «Київ-2017».
 
Цей фест засновували у 2008 році молоді диригенти Крістоф Роді (Швейцарія) та Метью Браун (США), які з першого року брали в ньому участь.
 
Нині Роді та Браун приймають заявки від диригентів з усього світу, які бажають узяти участь у Міжнародному фестивалі диригентів «Київ».
 
«Подібних фестивалів у нашій країні не існує, — розповідає «УМ» помічник художнього керівника Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України  Ольга Кононенко.
 
— Адже у Міжнародному фестивалі «Київ» беруть участь молоді талановиті диригенти, які прагнуть отримати досвід роботи з оркестром та виступу на великій сцені».
 
Уже дев’ятий рік поспіль Міжнародний фестиваль диригентів «Київ» співпрацює з Ансамблем класичної музики імені Бориса Лятошинського (художній керівник — В. Іконник-Захарченко).
 
На базі колективу цьогорічний фест стане однотижневою творчою майстернею для семи зарубіжних молодих талановитих диригентів: Яніна О’Браєн (США), Ендрю Лайон (США), Сандро Налья (Італія), Себастьян Серрано Айала (Колумбія), Хюн Кюн Янг (Корея), Жорж Луї Узкатегі (Венесуела) та Ендрю Кінг (США).
 
У програмі IX Міжнародного фестивалю диригентів — cимфонічні твори Моцарта, Бетховена, Дворжака, Доплера, Вебера. 
 
Скрипалька Еріка Річардсон (США) виконає Концерт для скрипки з оркестром №5 В.А.Моцарта.
 
Також у фестивалі візьмуть участь солісти — Світлана Іванова (флейта, Україна) та Крістоф Роді (флейта, Швейцарія).
 
Цікаво, що один із засновників та учасників Міжнародного фестивалю диригентів Метью Браун (США) є також композитором. Його два твори виконувались на фестивалі: «Майдан», присвячений драматичним подіям у Києві 2014 року, та «Світанок».
 
Щороку організатори Міжнародного фестивалю диригентів «Київ» створюють різноманітні концертні програми, які складаються як із відомих творів, так і з опусів, які рідко виконуються в Україні.
 
Цьогоріч прозвучать Andante та Rondo із Концерту для двох флейт з оркестром Доплера, увертюра до опери Вебера «Стрілок». 
 
Один з організаторів IX Міжнародного фестивалю диригентів «Київ-2017» валторніст В’ячеслав Дембровський розповів про особливу атмосферу заходу, коли його учасники мають можливість виступати без нагляду куратора, ділитися досвідом та вільно спілкуватися між собою.
 
А ще: «Беручи участь у Міжнародному фестивалі диригентів «Київ», зарубіжні диригенти відкривають для себе Україну, вони бачать, що тут є серйозні оркестри, із якими можна співпрацювати», — каже В’ячеслав Дембровський.