Збірна України знову боротиметься за пряму перепустку на ЧС-2018

13.06.2017
Збірна України знову боротиметься за пряму перепустку на ЧС-2018

Після принизливого фіаско в товариській грі з Мальтою поєдинок збірної України у відборі на ЧС-2018 проти Фінляндії — одного з двох аутсайдерів групи «І» — мав підтвердити випадковість тієї невдачі.
 
Думається, що повторного провалу команді Андрія Шевченка ніхто б не пробачив, відтак єдиним позитивним результатом у Тампере для «синьо-жовтих» могла бути лише перемога.
 
Бажано — переконлива. Утім поєдинок проходив за нервовим сценарієм.
 
Яскравого видовищного дійства показати суперникам не вдалося.
 
Однак необхідного результату, завдяки переможному голу молодого динамівця Артема Бесєдіна, українська збірна таки досягла.
 
Проте в умовах закрученої турнірної інтриги, що має місце в нашій кваліфікаційній «пульці», головне питання, яке потребувало по завершенні поєдинку детального аналізу, стосувалося не гри українських футболістів, а оберталося навколо турнірної таблиці секстету «І».
 
Програвши хорватам у попередньому турі, підопічні Шевченка віддалилися від лідера групи на п’ять пунктів — на відстань, що виглядала загрозливою у контексті перспективи боротьби за єдину пряму перепустку на «мундіаль».
 
Водночас візит до Фінляндії приніс «синьо-жовтим» протилежні емоції. І, що головне, оптимістичне майбутнє.
 
І нехай, як і раніше, українська збірна перебуває за межами лідируючого дуету, після невдачі балканських футболістів в Ісландії команда Андрія Шевченка повернулася до числа претендентів на перемогу в групі.
 
Через скромну різницю забитих і пропущених м’ячів «синьо-жовті» наразі посідають у «пульці» четверту сходинку, проте від першої команди секстету їх відділяє лише два очки.
 
При цьому двох із трьох прямих конкурентів — Туреччину та Хорватію — наші збірники прийматимуть вдома. 
 
Загалом, доля перших двох місць у «пульці» визначиться в перші два місяці осені, коли відбудуться заключні чотири поєдинки групового раунду кваліфікації.
 
Вочевидь, для перемог над ісландцями, хорватами чи турками гри, продемонстрованої вітчизняними збірниками в Тампере, буде замало.
 
А без них, як не крути, претендувати на участь в фінальній частині ЧС-2018 ніяк не вдасться.
 
Ключовим моментом, на котрий по завершенні матчу з фінами звернув увагу головний тренер збірної України, є бойовий настрій «синьо-жовтих».
 
«Сьогодні була битва. І хлопці продемонстрували, що вони — мужики», — наголосив Шевченко.
 
Зрозуміло, що подібні характеристики стосуються не ветеранів команди, котрих, до слова, в «основі» було не так уже й багато, а представників, так би мовити, нового покоління, навколо котрих інтернаціональний тренерський штаб Шевченка сьогодні будує національну збірну України.
 
Микола Матвієнко з «Карпат», Руслан Малиновський з «Генка», Іван Ордець та Богдан Бутко з «Шахтаря» — по суті, для них лише починається справжня кар’єра в першій команді країни.
 
Прізвища «гірника» Віктора Коваленка, динамівця Володимира Шепелєва та Едуарда Соболя з «Фенербахче» раніше також не надто часто були на вустах вітчизняних уболівальників.
 
Але час не стоїть на місці. На прикладі столичного «Динамо», яке, запізнившись з омолодженням своєї «основи»,  провалило минулий ЧУ, тренерський штаб «синьо-жовтих» має чітке уявлення про можливі наслідки запізнілої перебудови.
 
Зрештою, коли Андрій Шевченко заступав на пост керманича національної збірної, дехто з футбольних функціонерів і не приховував, що працюватиме молодий тренер-дебютант на перспективу, тримаючи на прицілі кваліфікацію на ЧЄ-2020.
 
Проте й у відборі на ЧС-2018 ще нічого не втрачено. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група І. Косово — Туреччина — 1:4, Ісландія — Хорватія — 1:0, Фінляндія — Україна — 1:2 (Похьянпало, 71 — Коноплянка, 51; Бесєдін, 75; У: П’ятов, Бутко, Ордець, Ракицький, Матвієнко, Малиновський, Степаненко, Ярмоленко, Коваленко (Шепелєв, 76), Коноплянка (Соболь, 86), Селезньов (Бесєдін, 64)) .
Турнірне становище: Хорватія, Ісландія — 13, Туреччина, Україна — 11, Фінляндія, Косово — 1.