Український ринок органічних продуктів ставить рекорди зростання

13.06.2017
Український ринок органічних продуктів ставить рекорди зростання

Натуральні продукти українці цінували завжди. (Фото з сайта sandman1975.livejournal.com.)

Ринок органічної продукції вже друге десятиріччя утримує міжнародні лаври найдинамічнішого ринку продовольства й стає популярною альтернативою продуктам-«ширвжитку».
 
Україна має чудовий потенціал як з екологічної, так і з економічної точки зору, та може посісти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції у світі.
 
Обговорення перспектив цього сигменту ринку проходило під час «круглого столу» «Органічне виробництво — пріоритетний напрям аграрного сектору України», який відбувся у рамках ХХІХ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2017».
 
«Маємо підстави очікувати зростання обсягу внутрішнього ринку «органіки» до 25 мільйонів євро вже цьогоріч, а в подальшому — приріст у п’ятнадцять відсотків щороку», — повідомила хорошу новину заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова.
 
— Сподіваюся, що ініціативи міністерства, як, наприклад, проект Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», стануть одним із поштовхів до стрімкого розвитку українського органічного ринку».
 
Сьогодні Мінагрополітики разом із представниками органічного сектору активно працює над вдосконаленням законодавчої бази України щодо органічного виробництва.
 
«Головне завдання, і це прописано у законопроекті «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», — гарантування споживачам впевненості у продуктах, які марковані як органічні», — зазначила Олена Ковальова.
 
Внесення змін до органічного законодавства матиме позитивний вплив на захист учасників органічного ринку від недобросовісної конкуренції та забезпечить прозорі умови ведення діяльності в органічній сфері. Окрім цього, новий закон підвищить конкурентоспроможність української продукції та розширить ринки збуту.
 
Після прийняття закону передбачається розробка та ухвалення понад двох десятків нормативно-правових актів.
 
Зокрема, затвердження державного логотипу для органічної продукції, форм документації на неї, вимог до органічного виробництва, сертифікації, обігу та маркування органічної продукції, ведення Реєстру операторів, Реєстру органів сертифікації та Реєстру органічного насіння.