Обличчя сучасного героя: стартували зйомки продовження серіалу про Нацгвардію

13.06.2017
Обличчя сучасного героя: стартували зйомки продовження серіалу про Нацгвардію

Олексій Шапарєв, Римма Зюбіна та Олексій Тритенко. (Фото каналу «2+2».)

Cтартували зйомки другої частини військово-патріотичної кінодрами «Гвардія», що розповідає про долі перших добровольців Нацгвардії, які навесні 2014-го просто з Майдану пішли захищати Україну.

Прем’єра першої частини міні-серіалу відбулася на «2+2» у травні 2015 року. Саме «Гвардія» на сьогодні є найрейтинговішим серіалом на цьому каналі.

Показати велич своєї армії

Головні події «Гвардії-2» розгортатимуться безпосередньо в зоні бойових дій та у ворожому тилу, де розвідники-гвардійці протистоятимуть російській агресії.
 
«Для «2+2» зйомки другої частини «Гвардії» — це справа честі і принципу. Це — наша шана тим, хто боронить майбутнє України»,— каже генпродюсер телеканалу Максим Кривицький.
 
«Гвардію-2» на замовлення «2+2» знімає Praktika Production. Зйомки відбуваються за підтримки Національної гвардії України.
 
Перша локація — у Пущі-Водиці під Києвом, на території дитячого табору відпочинку. Це не випадковий збіг, у фільмі військовий підрозділ, в якому служать розвідники, теж буде на території колишнього табору.
 
Із порядком на локації зйомок усе серйозно. При вході на територію табору нас зустрічає охоронець, але пропускати спершу відмовляється.
 
«Це не моя примха», — впевнено виправдовується.
 
Поки чекаємо продюсера, який дозволить нам зайти, на відстані розглядаю військову техніку, розташовану на просторій сонячній алеї: тут і бронетранспортери, і всюдиходи, і вантажівки.
 
Біля техніки розмістилися справжні нацгвардійці. 
 
— Чи доречно, з моральної точки зору, використовувати Національну гвардію у зйомках фільму, коли в країні іде війна? Нацгвардійцям не складно? — запитую згодом виконавчого продюсера Тараса Босака.
 
— Ну в нас же фільм називається «Гвардія». Коли ми з ними домовлялися, я телефонував і казав: «Хлопці, ми знімаємо «Гвардію» і буде дуже дивно, якщо фільм «Гвардія-2» буде зніматися без підтримки Національної гвардії. Якщо подивитися, як у світі робиться, то американські військові вкладають свої кошти, щоб не тільки зніматися, вони спонсорують деякі фільми чи сцени. Через це всі розуміють, що американська армія найсильніша.
 
Всі знають, що рядового вони врятують, що весь флот прийде рятувати одного солдата. Тобто показують велич своєї армії на прикладі фільму. Ми теж намагаємося робити те саме і хочемо показати нашу Нацгвардію. Без них у нас не було б такої кількості людей і такої кількості техніки. Коли громадянин дивиться фільм про Гвардію та бачить один автомат і трьох солдатів, він розуміє, що наша армія так і виглядає, а коли він бачить сучасну техніку, досить професійний рівень хлопців, то розуміє, що у нас є армія. Я вважаю, що зйомки для гвардійців — не складний процес».

Герой повинен бути трішки поганий

На майданчик ми потрапили на другий день зйомок. У тіні на колоді сиділи актори Олексій Горбунов, Дмитро Ступка, Денис Мартинов.
 
Чекали чергового виходу в кадр. Олексій Сергійович (у фільмі «Дід») та Дмитро Остапович (студент-одесит «Дюк») — у камуфляжі.
 
На обличчі Дмитра — бойові шрами. Денис Мартинов (у фільмі він хімік Боря) вдягнений у цивільний одяг. Працювали актори від п’ятої ранку.
 
Про свого героя Дмитро Ступка розповідає: «Студент-одесит «Дюк» — це молода людина, схожа на мене.
 
Його постійно мама сварить, а він — борець за справедливість.
 
Коли ми знімали перші чотири серії «Гвардії», то цей молодий звичайний хло­пець, який побачив, що відбувається у країні, не зміг цього всього витримати і поїхав захищати Україну.
 
Вчора знімали дуже смішну сцену з безхатьком, коли я там переодягаюся, маскуюся, щоб не впізнали, і йду у розвідку.
 
А під час першого сезону цікаво було бачити техніку, постріляти, пострибати, побігати, відчути взагалі, як воно носити на собі сорок кілограмів: жилет, шолом, автомат, тим більше, коли ти біжиш, та ще і взимку».
 
Виконавчий продюсер Тарас Босак про «Дюка» каже:
 
«Він такий за образом босяк, не зовсім правильний, але захищає свою домівку, прийшов воювати, жертвує якимись своїми принципами заради друзів. Тобто таке обличчя сучасного героя. Він не шаблонно гарний, як зараз роблять у серіалах. Герой повинен бути трішки поганий, і трішки хороший, але не ідеальний. Тому що ідеальних людей не буває, і всі, хто дивляться, розуміють, що він такий справжній».
 
Тим часом перед знімальною камерою стає гамірно. Там фільмуватимуть сцену проходження військової колони.
 
У ній нарахувала майже шістдесят нацгвардійців. Усі в бронежилетах та касках. Стоять сумлінно, очікуючи команд асистента по роботі з акторами.
 
Техніки налаштовують світло, рятуючи камери від надмірних сонячних променів. 
 
«Нам треба забрати дітей і взагалі всіх людей з кадру!» — кричить асистентка по рації.
 
Дітям із дитячого табору, яким цікаво спостерігати за зйомками, наказали сидіти у приміщенні або йти на дитячий майданчик.
 
Деякі з них усе ж намагалися вирватися на волю, інші спостерігали за подіями з балконів своїх кімнат.
 
Тим часом гример підправляє макіяж молоденькому нацгвардійцю з лівого краю колони.
 
Лунають команди «по лінії вирівнялися!», «ліворуч!», і нацгвардійці, всі як один, рівнесенько та синхронно починають марширувати. Все. Знімають.

Олексій Горбунов наспівує «Пісню про рушник»

«Ми розпочинаємо зйомки дуже рано, тому що нам необхідно застати схід сонця, — розповідає Тарас Босак. —
 
Це досить виснажливо для команди. Ми плануємо до 12 ночі, що зніматимемо наступного ранку. І ранок розпочинається через декілька годин. Непередбачуваних ситуацій поки що було небагато, тому що це перші дні. Вони розплановані заздалегідь. За кілька днів у нас буде зовсім інша локація, з якою ще немає зв’язку і домовленості. У нас буде техніка, з якою ще не вирішено до кінця питання, буде вона чи не буде, але ми над цим працюємо. Кожного дня стосовно місць і локацій у нас з’являються якісь нові ідеї. Те, що ви бачите зараз, до речі, спочатку не планували знімати саме так. Усі ці люди мали бути з іншого боку табору на КПП, який ми побудували. Вони мали звідти від’їжджати». 
 
Тарас Босак продовжує розповідати про тонкощі кінозйомок:
 
«Найскладніше знімати масові сцени, тому що потрібно керувати великою кількістю людей. З каскадерами досить складно, там багато непередбачуваних обставин і їх не те що складно знімати, їх треба довго і ретельно планувати. Зйомки таких сцен можуть вибивати з графіка. Наприклад, за сценарієм, завтра ми будемо «вбивати» декількох наших персонажів під час мінометного обстрілу, тобто герої будуть вибухати в кадрі і їх буде відкидати один від одного, наприклад, у дерева. Будуть працювати каскадери і піротехніки, буде перестрілка і погоня».
 
Далі з плацу зйомки переходять на другий поверх, де конференцзал. Там є дві невеликі кімнатки. В одній з них — тій, що за білими дверима — от-от зніматимуть допит.
 
Іншу кімнату тільки-но готують до зйомок: зносять декорації, серед яких карта України; закривають вікна мішками та дерев’яними дошками.
 
Сходами піднімається Олексій Горбунов, наспівуючи: «Ах, дєточкі моі», а пізніше — «Пісню про рушник».
 
Олексій Сергійович зникає у кімнатці за білими дверима, де знімається сцена допиту.
 
Журналістів у середину не пускають. Побачила повну кімнату диму, коли на секундочку зазирнула. 
 
Сценарій «Гвардії -2» — як і першої — писав Микола Рибалка.
 
У головних ролях: Олексій Горбунов, Вано Янтбелідзе, Олексій Тритенко, Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Ступка, Дмитро Тубольцев, Анна Топчій, Денис Мартинов, Денис Гранчак, Римма Зюбіна, Ольга Матешко.
 
Головний режисер фільму Олексій Шапарєв запевнив, що «Гвардія-2» — це абсолютно нова історія з продовженням пригод героїв першої «Гвардії».
 
Акторський склад залишається той самий, тільки додається лінія з новим героєм.
 
Він каже: «Коли ми знімали першу частину, ще всім нам здавалося, що війну можна буде швидко закінчити. Сьогодні ж прийшло розуміння, що земля на сході тлітиме ще довго, і у «Гвардії-2» ми хочемо показати, як і з ким наші герої щодня борються, щоб ця ракова пухлина не перекинулась на всю країну».