Корупція, національна зрада? БПП знову розкручує «газову справу» Тимошенко

13.06.2017
Кажуть, що не можна увійти двічі в одну й ту саму річку, але, напевно, можна увійти двічі в один і той самий «газ».
 
Після слів Тимошенко про те, що її газовий контракт 2009 року буцімто допоміг Україні перемогти російський «Газпром», у Блоці Петра Порошенка вирішили піти ва-банк, звинувативши ЮВТ у державній зраді.
 
Ключову тезу озвучив минулого тижня новий голова фракції БПП Артур Герасимов, який закликав слідчі органи перевірити той давній контракт на предмет зради та корупції. 
 
Як відомо, газові угоди Тимошенко вже були предметом судового розгляду.
 
Вікопомний суддя Кірєєв (котрий, як подейкують, перебазувався до Криму) вів цю справу у 2011 році й засудив лідерку «Батьківщини» до семи років позбавлення волі.
 
Відтак було звільнення Тимошенко після перемоги Революції гідності, її театралізована поява на Майдані в інвалідному візку.
 
Парламентарії згодом декриміналізували статтю 364-ту Кримінального кодексу України, за якою було засуджено ЮВТ. Йшлося в цій статті про перевищення службових повноважень, що спричинило важкі наслідки. Крім цього, Верховний Суд України скасував вирок Печерського районного суду від 11 жовтня 2011 року, з якого почалося ув’язнення ЮВТ у Качанівській колонії.
 
Нарешті, у 2014-му Верховна Рада ухвалила Закон «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини», під дію його підпала й Тимошенко.
 
Чи мають намір у БПП відправити ЮВТ на лаву підсудних знову?
 
Принаймні гра, в яку нині грає Блок Порошенка, виглядає доволі несподіваною — поза всіма тими емоціями, які викликає постать Тимошенко, її давнішнє загравання з Путіним та укладені ними газові контракти. 
 
Утім, можливо, Юлю просто вирішили «полякати»? Поки що «розкрутити» Тимошенко на гнівну відповідь вдалося легко. ЮВТ уже назвала все, що відбувається, «істерією», направленою проти неї особисто та проти партії «Батьківщина». 
 
А тим часом стало відомо, що Печерський суд Києва зобов’язав ГПУ відкрити кримінальну справу проти «Батьківщини» за недостовірні дані в фінансовому звіті партії, встановлені в ході розслідування програми «Наші гроші».
 
Зокрема, журналістське розслідування виявило невідповідності між звітом та реальними внесками, які здійснювали донори «Батьківщини».
 
Згідно зі звітом, партія нібито отримувала по кілька тисяч гривень від пенсіонерів, які розповідали, що насправді перераховували по 2, 4 або 10 гривень.
 
Тим часом Національне агентство із запобігання корупції України таки виявило порушення у фінансовому звіті «Батьківщини» і завело кримінальну справу за фактом підробки документа.
 
Наскільки ця справа буде вагомою і як далеко вона заведе Юлію Тимошенко — покаже час.