Очікувані тріумфи: у фінальних серіях НХЛ та НБА визначили переможців

14.06.2017
Очікувані тріумфи: у фінальних серіях НХЛ та НБА визначили переможців

Стефан Каррі та Кевін Дюрант — творці чемпіонського успіху «Голден Стейт» у сезоні 2016/2017 років. (Фото з сайта ua.tribuna.com.)

Одним із головних рецептів вирішення будь-якої проблеми є не стільки критичний на неї погляд, як пошук дієвих підходів для її розв’язання.
 
Іншими словами, проактивний, а не реактивний спосіб реакції на проблему дозволяє знайти якнайкращий спосіб для її успішного завершення.
 
Не секрет, що в США спорт — це величезна індустрія, котра не тільки приносить хороші прибутки (приміром, на заключний поєдинок фінальної серії цьогорічного «плей-оф» НБА уболівальник при­дбав два квитки в перший ряд за рекордні 133 тисячі доларів), але й дозволяє державі знайти дієве заняття практично для всіх верств населення, особливо підлітків та молоді, чий енергетичний потенціал потребує обов’язкової точки прикладання.
 
Два найсильніші спортивні проекти планети — Національна баскетбольна асоціація та Національна хокейна ліга, крокуючи паралельними курсами, у нинішньому сезоні досягли свого фінішу практично одночасно.
 
З перервою в один день визначилися переможці в НХЛ та НБА. 
 
Другий сезон поспіль кращою хокейною командою світу став «Пітсбург». А от баскетболістам з «Клівленда» захистити чемпіонство не вдалося.
 
У повторенні минулорічного фіналу колектив геніального Леброна Джеймса поступився «Голден Стейт».
 
Загалом, втретє поспіль «Кавальєрс» та «Уорріорз» зустрічалися в «золотій» серії НБА, й після річної перерви колектив з Окленда, що знаходиться на західному узбережжі США, знову виграв чемпіонські персні.
 
Повернутися на трон «Голден Стейт» змогли, зробивши перед стартом чемпіонату-2016/2017 неймовірно серйозне підсилення.
 
У пару до захисника-снайпера Стефана Каррі став не менш талановитий форвард Кевін Дюрант.
 
Тривалий час виступаючи за «Оклахома Сіті» та демонструючи в регулярному сезоні дива результативності, він зі своєю командою далі фіналу проти «Маямі» в 2012 році пробитися не зміг.
 
Проте, переїхавши до Окленда, у першому ж сезоні на новому місці Дюрант досягнув кар’єрного максимуму.
 
По суті, фінальна серія 2017 року, що завершилася з рахунком — 4:1, точилася, як-то кажуть, в одні ворота. Дюранта ж, у підсумку, назвали найкориснішим гравцем цього дійства.
 
«Ми повинні віддати належне нашим лідерам, які прийняли в команду Дюранта й дозволили йому повністю розкрити свій талант», — відзначив генеральний менеджер «Уорріорз» Боб Майєрс.
 
Як не старався лідер «Клівленда» — «король» Джеймс, більше однієї гри фіналу виграти йому з одноклубниками у підопічних Стіва Карра не вдалося.
 
У чотирьох з п’яти поєдинків серії Леброн ставав найрезультативнішим гравцем «Кавальєрс», однак, щоразу, за винятком хіба що програного поєдинку, в його опонентів знаходився дієвий антидот у вигляді неперевершеного тандему Каррі/Дюрант.
 
Нагадаємо, що команда українця Олексія Леня — «Фінікс» — участі в «плей-оф» не брала, посівши останнє місце в Західній конференції, переможцем якої, як і усієї «регулярки», до слова, стали майбутні чемпіони.
 
* * *
Щодо хокейних баталій за океаном, то боротьба за головний трофей — Кубок Стенлі — за великим рахунком, також  ішла під диктовку однієї команди.
 
Як не намагалися хокеїсти «Нешвілла», проте довести справу в серії до заключного поєдинку їм не вдалося. Чемпіонську крапку «пінгвіни» з Піттсбурга поставили в шостому матчі на майданчику суперника. 
 

ТАБЛО

Національна баскетбольна ліга. «Плей-оф». Фінальна серія до чотирьох перемог.
 
«Голден Стейт» — «Клівленд» — 129:120 (Дюрант (39), Каррі (34) — Джеймс (41)), 116:137 (Дюрант (35) — Ірвінг (40), Джеймс (31)), 118:113 (Дюрант (31) — Джеймс (39)), 132:113 (Дюрант (33), Каррі (32) — Джеймс (29)), 113:91 (Дюрант (38), Каррі (28) — Джеймс (28)). Рахунок у серії — 4:1.
 
* * *
 
Національна хокейна ліга. «Плей-оф». Фінальна серія (до чотирьох перемог).
«Нешвілл» — «Пітсбург» — 0:2, 0:6, 4:1, 5:1, 1:4, 3:5. Рахунок у серії — 2:4.