Поезія у піснях: львів'янка видасть пісенний альбом «Від Шевченка до Костенко»

14.06.2017
Поезія у піснях: львів'янка видасть пісенний альбом «Від Шевченка до Костенко»

Оксана Муха. (Фото Вікторії Істоміної.)

Львівська співачка Оксана Муха заспівала вірш Тараса Шевченка «Якби з ким сісти хліба з’їсти». На музику поезію Кобзаря поклав композитор Дмитро Кацал. 
 
Ця пісня — продовження культурно-мистецького проекту «Від Шевченка до Костенко».
 
У рамках цього проекту поезії найвидатніших українських поетів — Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Богдана-Ігоря Антонича, Василя Стуса, Ліни Костенко — стають піснями.
 
«Зізнаюся, я тільки нещодавно відкрила для себе поезію «Якби з ким сісти хліба з’їсти». Раніше якось не звертала уваги саме на цей вірш, хоч і читаю Шевченка доволі часто, — каже Оксана Муха.
 
— А ще більшим відкриттям було для мене, коли Кобзар зазвучав у блюзі! Як влучно сказав Дмитро Кацал: «Так Шевченко ж писав у блюзі!». Саме тоді, коли я почала співати ці життєві й дуже глибокі рядки у цьому стилі, зрозуміла, про що вірш! Бувають миті, коли і мені бракує тієї рідної, безкорисливої душі, з якою можна, як писав Шевченко, «сісти хліба з’їсти» і не «одуріть на самоті»... 
 
Проект «Від Шевченка до Костенко» зародився з іншого вірша Тараса Шевченка — «Зоре моя вечірняя», який Дмитро Кацал поклав на музику «Місячної сонати» Людвіга ван Бетховена.
 
Цієї весни Оксана Муха презентувала пісню «Вечірнє Сонце» на поезію Ліни Костенко.
 
А наступна прем’єра проекту, робота над якою вже на фінальному етапі, — композиція «Листопад», написана за однойменним віршем Богдана-Ігоря Антонича. 
 
Творці проекту «Від Шевченка до Костенко» планують об’єднати всі сингли в однойменний альбом.