Зате їжа безкоштовна: як мешканці окупованого Криму відзначили День Росії

14.06.2017
Результати проведеного серед кримчан соцопитування не можуть не дивувати: 40 відсотків людей заявили, що прийшли вшанувати 12 червня день української незалежності по-новому, а ще 35 відсотків опитаних почули про таке свято, як «День Росії», вперше.
 
Загалом у Російській Федерації, згідно з соціологією, кожен другий росіянин плутається з назвою нібито головного державного свята.
 
Це при тому, що на офіційному рівні цьогоріч День Росії відзначали вже 27-й раз поспіль.
 
«Ми прийшли на свято з дітьми заради безкоштовної їжі, — визнає мешканка анексованого Криму Альона Кубатько. — Дивує, що на кожного відпочивальника припадає по 2-3 співробітники правоохоронних органів». 
 
Заходи для «безпеки» учасників святкових заходів на півострові справді вражали.
 
Вони, швидше, насторожували нормальних людей, а не заспокоювали.
 
«Боротьба з терористичною загрозою стала нормою життя на території Російської Федерації, тепер цю практику окупаційна влада закріплює й у Криму, — пояснює громадський діяч Криму Ілля Большедворов.
 
— Мешканців окупованого півострова постійно залякують терактами та війною, але обертається це тільки розширенням повноважень для співробітників ФСБ».
 
Солідарна з цими словами й правозахисниця Олександра Криленко, яка впевнена, що тероризм для влади Росії — це, швидше, форма залякування людей, аніж реальна загроза.
 
Але це загальноросійська практика, яка прийшла до Криму. По всіх містах i містечках окупованого півострова представники російської влади розклеїли попередження напередодні акцій протесту, які пройшли 12 червня в Росії.
 
Це одна з форм протидії активності людей. Український публічний центр отримав заборону на проведення своїх заходів під тим же приводом «боротьби з тероризмом».
 
«Окупацiйна влада Криму по­збавляє нас можливості вільно висловлювати свої думки, — говорить керівник центру Леонід Кузьмін. — Із поліції нам регулярно надходять попередження, хоча всі наші акції носять винятково мирний характер».
 
Про те, що в анексованому Криму громадянам перешкоджають реалізувати право на мирні зібрання, повідомили й учасники Кримської правозахисної групи під час презентації огляду «Неузгоджена свобода: аналітичний огляд про порушення свободи мирних зібрань у Криму».
 
Українські правозахисники розробили рекомендації для влади Росії, України та міжнародних структур.
 
Кримська правозахисна група відправила цей огляд і Спеціальному доповідачу ООН iз питань свободи мирних зібрань та асоціацій.