У Черкасах вшанували героїчну землячку Олександру Шулежко

14.06.2017
Днями черкаські депутати проголосували за присвоєння (посмертно) звання «Почесний громадянин міста Черкаси» героїчній землячці — Олександрі Шулежко. 
 
«Під час Другої світової війни вона створила в Черкасах притулок для сиріт та врятувала від голодної смерті більше сотні дітей, серед них 25 малюків із єврейських родин. Цих діток записували українцями, греками, вірменами або татарами», — розповідають «УМ» у Черкаській міській раді.
 
У роки війни Олександрі Шулежко, у дівоцтві — Щелудько, було 40 років.
 
За свої літа вона пережила чимало горя.
 
Її батьків, заможних драбівських селян, розкуркулили, а чоловіка — Федора Шулежка, священика Української автокефальної церкви, репресували, її 19-річний син згорів у танку в боях за Ленінград.
 
За освітою пані Олександра була педагогом. Якось під час окупації Черкас вона йшла вулицею і побачила, як біля мертвої жінки сидить хлопчик.
 
Взяла дитину й привела до себе додому.
 
Згодом, коли таких сиріт стало вже двоє, вона мала сміливість піти до гебітскомісара Черкас iз пропозицією про створення у місті дитячого притулку для сиріт.
 
Її підтримали і навіть допомагали коштами. У притулку був свій город, там тримали поросят та кіз. І так виживали. 
 
Олександра Шулежко ризикувала життям, переховуючи єврейських дітей в ізоляторі і запевняючи німців, що малюки — інфекційні хворі. А перевірки були частенькими. Адже поліцаї строчили доноси постійно. 
 
До 1968 року Олександру Шулежко підозрювали у співпраці з окупантами. Лише потім їй вручили партизанський квиток, а у 1985 році нагородили орденом Вітчизняної війни І ступеня.
 
Але врятовані нею діти згадували її як свою другу маму, розповідають у Черкаській міській раді.
 
І додають, що після війни пані Олександра 23 роки була донором, здала 150 літрів кровi, була двічі удостоєна звання «Почесний донор».
 
Тільки після смерті, в 1994 році, Олександрі Шулежко присвоїли звання «Праведник народів світу».
 
А вже в липні 1996 року її посмертно нагородили медаллю і дипломом «Праведника народів світу» Міжнародної єврейської організації жертв фашизму, її ім’я також занесене на Стіну Пам’яті в Алеї Праведників народів світу.
 
Три роки тому в Черкасах на фасаді будинку по вулиці Хрещатик, 200 на честь Олександри Шулежко встановили меморіальну дошку.
 
А тепер ця мужня жінка стала ще й почесним громадянином міста.