Авдіївці через постійні ворожі обстріли загрожує техногенна катастрофа

14.06.2017
Через постійні ворожі обстріли й пошкодження інженерних мереж та інфраструктури в містi Авдіївка оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня.
 
За словами голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, місто вже шостий день без газу, відтоді як бойовики вкотре пошкодили старий газогін. 
 
Тож місцева влада вже розпочала будівництво нового газопроводу, через який Авдіївка отримуватиме газ iз контрольованої Україною території, щоб, за словами пана Жебрівського, «позбутися залежності від примх російсько-терористичних бандформувань».
 
Утім терористи не припиняють вогонь по місту та позиціях ЗСУ поблизу Авдіївки. У понеділок увечері позиції українських військових традиційно обстрілював танк окупантів.
 
«Біля Авдіївки відпрацював танк недоросів. Потужно. Вибухи чути просто в Новій Авдіївці. Наслідки з’ясувати неможливо. Обстріл триває», — повідомив прес-офіцер штабу АТО Антон Миронович.
 
Згодом стало відомо, що під вогонь танкових гармат бойовиків потрапили житлові квартали Авдіївки.
 
Снаряди калібру 125 мм вибухнули біля кількох житлових будинків.
 
Під обстріли з БМП потрапили й житлові квартали сусіднього райцентру Мар’їнка, один iз будинків спалахнув від прямого влучення. 
 
«Найпотужніші ворожі обстріли випали на долю наших опорних пунктів, які розташовані в південному передмісті Авдіївки та дещо східніше — біля селища Кам’янка. Там бандити вели вогонь зі 120-мм й 82-мм мінометів, танків, зенітних установок i зразків наявного в них піхотного озброєння», — констатували в штабі АТО вже у вівторок.
 
А минулого понеділка зафіксовано 57 ворожих обстрілів на всіх напрямках (iз них п’ять обстрілів прийшлися на житловий сектор). У результаті обстрілів один захисник України загинув, ще п’ятеро отримали поранення або бойо­ві травми. 
 

ДО РЕЧІ

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни, яку веде Росія.
 
«Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як за тривалістю, так і за масштабами формат АТО. Водночас потрібно зазначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські та місцеві вибори, а також визволили значну частину окупованої території України. Водночас настав час перейти до нового формату захисту країни», — сказав пан Турчинов, передає прес-служба РНБО.
 
За його словами, українське законодавство формувалося на основі уявлень ХХ століття про класичну війну й не враховує необхідність протистояти гібридній агресії, яку веде проти України Росія.
 
На думку Турчинова, «настав час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, а чітко, на законодавчому рівні, визначити засади державної політики щодо їх визволення».