Українські гандболістки програли четвертий поспіль «плей-оф» відбору на ЧС

16.06.2017
Українські гандболістки програли четвертий поспіль «плей-оф» відбору на ЧС

Показавши у поєдинках «плей-оф» проти Іспанії «хаотичну» гру, українські гандболістки не змогли кваліфікуватися на ЧС-2017. (Фото з сайта xsport.ua.)

Після першого в історії українського гандболу непотрапляння національної жіночої збірної на чемпіонат Європи нашим гандболісткам довелося по повній програмі проходити кваліфікаційний відбір до фінальної частини світової першості 2017 року.
 
Її перший етап особливих труднощів у «синьо-жовтих» не викликав, хоча на груповому турнірі в Словаччині вони грали під орудою нового для себе тренера.
 
Утім, при всій повазі до збірних Литви, Греції та Словаччини, у протистоянні з якими українські гандболістки стали першими, було зрозуміло, що ключовим моментом у відборі на ЧС-2017 стане «плей-оф» проти Іспанії. 
 
Зайва порція офіційних поєдинків, проведених підопічними Чижова наприкінці минулого року, дозволила дівчатам відчути нову атмосферу, котру приніс у колектив тренер, попередньою спеціалізацією котрого був чоловічий гандбол.
 
А готуючись до доленосного побачення у кваліфікації ЧС зі збірною Іспанії, зіграли вітчизняні збірниці й пару товариських поєдинків проти збірної Білорусі.
 
Попри дві поразки, котрих зазнали «синьо-жовті» в Мінську, Борис Чижов заявив, що нічого страшного в тих іграх не трапилося.
 
«Ми подивилися на те, що нам було потрібно. Зробили висновки й повинні підійти до матчів з іспанками в повній бойовій готовності», — наголосив тоді керманич української збірної.
 
Якщо брати до уваги лише результат україно-іспанського протистояння, що складалося з двох матчів — у Сумах та Малазі, й, у підсумку, завершилося перевагою піренейських гандболісток в два м’ячі, то, попри, загалом, несприятливий підсумок двобою, можна говорити, що підопічні Бориса Чижова дали грізному суперникові справжній бій. 
 
Утім, проводячи дещо глибший аналіз, доводиться визнати, що героїчні потуги вітчизняних гандболісток були спрямовані не стільки на досягнення фінального успіху, як на уникнення підсумкового провалу.
 
В обох матчах колектив Чижова відверто провалював першу частину гри.
 
І якщо в першому поєдинку, в Сумах, завдяки відмінній грі другого голкіпера нашої збірної Юдіт Балог, яка представляє угорський клуб ВАК, «синьо-жовтим» удалося відіграти різницю в шість м’ячів і розписати із суперником мирову, то в матчі-відповіді, першу частину котрого наші дівчата програли з неймовірно розгромним рахунком — 5:14, подальших титанічних зусиль вистачило лише для того, аби скороти відставання до двох голів.
 
Вочевидь, якби українська збірна, традиційно складена з легіонерок, грала проти іспанок з максимальною концентрацією впродовж усього ігрового часу «плей-оф», можна було б сподіватися й на інший підсумок відбору.
 
Утім, показавши гру абсолютно різних форматів, наша жіноча збірна змушена пропустити четвертий поспіль чемпіонат світу.
 
Хоча, не виключено, що нашій збірній може дістатися від Міжнародної федерації гандболу так звана «уайлд кард» — щаслива перепустка на ЧС, котру отримує збірна, що зазнала в «плей-оф» найменшої поразки. Але, вочевидь, то вже зовсім інша історія. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Жінки. «Плей-оф». Матч-відповідь. Іспанія — Україна — 22:20 (14:5).