Діти під осколками: окупанти все частіше гатять по мирних жителях

20.06.2017
Окупанти все частіше обстрілюють прифронтові міста та села на Донбасі, а ворожі диверсанти намагаються вивести з ладу цивільну інфраструктуру.
 
Внаслідок обстрілів усе частіше зазнають поранень не лише захисники України (минулої неділі було поранено шістьох воїнів), а й мирні мешканці.
 
За даними Міноборони, лише минулої неділі на маріупольському напрямку російсько-окупаційні війська продовжували широко застосовувати важке озброєння, в тому числі обстрілюючи житлові квартали прифронтових населених пунктів.
 
Унаслідок мінометного обстрілу села Бердянське неподалік Маріуполя пошкоджено кілька будинків — один із них постраждав дуже серйозно: зруйновано дах та стелі. 
 
«Потужні артилерійсько-мінометні обстріли з боку російсько-окупаційних військ також відбулися у Гранітному та сусідній iз ним Новоселівці Другій», — зазначив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
Тоді як на Луганщині під час артилерійського обстрілу міста Щастя зазнав травм (баротравма і контузія обох вух) дев’ятирічний хлопчик. Школяр грався поблизу магазину «Будівельник».
 
Там же отримала осколкові поранення м’яких тканин правого передпліччя 16-річна дівчина. Крім цього, внаслідок обстрілу було пошкоджено автотранспортний цех Луганської ТЕС, розташований у місті Щастя по вул. Гагаріна (пошкоджено п’ять одиниць техніки автотранспортного цеху).
 
Водночас у районі окупованої Горлівки, поблизу селища Байрак підірвалася на протитанковій міні цивільна вантажівка. Внаслідок підриву травмовано двох мирних мешканців.
 
Про цю подію спостерігачам ОБСЄ повідомила 55-річна жінка, яка отримала травми лівого плеча, а її чоловік, який їхав разом iз нею, — легкі травми голови. 
 
Не сплять і ворожі диверсанти: в ніч на понеділок вони намагалися підірвати електропідстанцію у Покровському районі Донецької області.
 
Як повідомив голова облуправління поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін, «вибуховий пристрій було встановлено під парканом», але вибухом пошкоджено тільки огорожу.
 
Станція не постраждала і працює у штатному режимі. Рух залізного транспорту триває. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У місті Біла Церква з військовими почестями поховали минулої неділі славетного сапера Євгена Сарнавського, позивний «Юджин».
 
За день до цього з героєм попрощалися на майдані Незалежності у Києві.
 
Командир саперної роти, капітан Сарнавський врятував тисячі життів цивільних і солдатів в останні роки на передовій.
 
На східному фронті — з 2014 року, виконував завдання з розмінування поблизу Волновахи, в Гранітному, Авдіївці та довколишніх прифронтових селах.
 
8 червня 2017 року, під час виконання бойового завдання з розмінування поблизу села Новоселівка в районі Авдіївки, Євген отримав тяжкі вибухові поранення: травматична ампутація ніг, пошкоджено внутрішні органи черевної порожнини, легені.
 
Після двох тижнів напруженої боротьби лікарів за життя його серце не витримало.
 
15 червня воїн помер, не приходячи до свідомості, в лікарні імені Мечникова в Дніпрі.
 
Місцеві мешканці Авдіївки та навколишніх населених пунктів вважали славетного сапера своїм особистим янголом-охоронцем, оскільки він за 15 хвилин неодноразово розміновував їхні подвір’я, тоді як інші сапери обіцяли цивільним упоратися лише за два дні.
 
Внесок героя у боротьбу за незалежність України відзначив і Президент України Петро Порошенко, який доручив керівництву Міноборони представити капітана Євгена Сарнавського до нагороди.