У Києві вчені закликали уряди вирішувати безпекові проблеми за допомогою їхніх здобутків

20.06.2017
У Києві вчені закликали уряди вирішувати безпекові проблеми за допомогою їхніх здобутків

Загострення світової кризи може призвести до апокаліпсису.

Зважаючи на посилення загроз і викликів у галузi безпеки та миру на нашій планеті, за ініціативи високоповажних і авторитетних науковцiв, які входять до складу Глобального союзу учених за мир (ГСУМ), у Києві 14-15 червня відбулася Міжнародна конференція на тему: «Наука і мир: Перевірені рішення проблем насилля та глобальних конфліктів».

Українська столиця приймала всесвітньо відомих учених, нобелівських лауреатів, політичних лідерів з 21 країни та  520 науковців з усієї України. 

ГСУМ було створено у 2005 році, аби зупинити поширення ядерної та інших видів зброї масового знищення; зменшити залежність від насильницьких методів вирішення конфліктів; запобігти накопиченню в суспільстві протиріч і напруженості, які призводять до тероризму і соціальних конфліктів; сприяти національній безпеці та досягненню загального миру.

Одним із інноваційних і успішних ненасильницьких підходів до запобігання конфліктів, які використовуються ГСУМ, є медитація й пов’язана з нею практика, що знижує стрес і заснована на фактичних даних.

Наука створила страшну зброю, а політика її використала

Відкриваючи конференцію, до присутніх звернувся співголова президії від України Василь Крутов (доктор юридичних наук i колишній керівник Антитерористичного центру):
 
«Глобальний союз учених за мир був створений у відповідь на непідписання договору про обмеження, скорочення та використання зброї масового ураження. Це, на мій погляд, історична подія. Бо ми всі розуміємо, що свого часу наука створила цю страшну зброю і таким чином узяла на себе відповідальність. Політика використала й бере на себе роль і в подальшому це робити». 
 
Науковці з Глобального союзу учених за мир, яка зібралися тоді в залі ООН у Нью-Йорку, сказали: «Ми беремо на себе відповідальність за те, щоби знайти технології, які дозволять не використати зброю масового ураження».
 
Це головна місія і призначення Глобального союзу, котру представляє її президент Джон Хегелін.
 
Варто зазначити, що Джон Хегелін є не лише міжнародним президентом ГСУМ та директором Інституту науки, технологій та суспільної політики в Айові (США), він —  усесвітньо відомий квантовий фізик, педагог та активний пропагандист миру. 

Україна — одне з місць напруженості в світі

«Союз було створено для того, щоб припинити розповсюдження та зменшити присутність ядерної зброї, а також зменшити залежність від насильства як інструменту для дипломатії, — заявив у виступі в Києві Джон Хегелін. — Для того, щоб запобігти накопиченню соціальних напруженостей, які завжди підігрівають насилля та конфлікт. І особливо задля того, щоб проводити дослідження та сприяти використанню новаторських, новітніх, ненасильницьких рішень від насилля й соціальних конфліктів.
 
Дійсно, великою приємністю є поділитися з вами тим, що протягом цих 12 років із часу заснування нашої організації ми визначили дуже ефективні підходи для того, щоб припинити насилля й навіть війни та тероризм на охоплених війною територіях і запровадити ці підходи в багатьох країнах світу. Наприклад, 22 країни в Латинській Америці прийняли ці рішення й широкомасштабно їх застосували». 
 
Пан Хегерін додав, що Україна — дуже важлива країна, бо є місцем «зустрічі» Заходу та Сходу, і зараз країна перебуває в унікальній ситуації і є місцем напруженості в світі:
 
«Хто побував у вирі війни, знають усі її жахіття. Тому солдати — найвідданішi миру люди. Вони реалістичні щодо наслідків війни, адже концепція світу є дуже абстрактною». 

Людство повільно, але впевнено сповзає в антропологічну кризу

У свою чергу Василь Крутов зауважив, що приїзд на зібрання світової наукової еліти — це прояв високої довіри з боку міжнародної спільноти й визнання тих зусиль, які Україна докладає для досягнення миру та стабільності:
 
«Глобальний союз багато років веде благородну й корисну роботу з підтримки ядерного роззброєння і гуманізації міжнародних стосунків, тим самим наслідуючи традиції великих учених минулого століття: Ейнштейна, Борна, Сахарова та інших.  Усі ми розуміємо, наскільки така суспільна активність актуальна в наш час. 
 
Наразі атмосфера наповнюється енергією зла й насилля. Ми, українці, повною мірою відчуваємо все це на собі, і в першу чергу внаслідок російської агресії.  Сотні й тисячі наших громадян вимушені покинути свої домівки. Посттравматичний стресовий синдром набув характеру справжньої ментальної епідемії. На всіх континентах палають вогнища війн: соціальних і релігійних конфліктів. 
 
І варто усвідомлювати: якщо найближчим часом у свідомості більшості людей не відбудуться кардинальні зміни, то в будь-який момент історія людства може припинитися. Людство повільно, але впевнено сповзає в антропологічну кризу. Розгортається боротьба між народами й цілими континентами за базові ресурси. Держави, незалежно від рівня розвитку та обсягу ресурсів, невпинно втрачають здатність ефективно регулювати соціально-економічні стосунки та забезпечувати безпеку своїх громадян». 
 
Усе більше дається взнаки духовна й етична деградація. Ми не взаємодіємо з біосферою, а лише паразитуємо на ній.
 
Тож нема чого дивуватися, що імунна система планети, схоже, вже почала проти нас війну на знищення.
 
Доводиться визнати, що людство хворіє, як фізично, так і психічно. Подолати такий стан воно зможе лише тоді, коли у відповідь на глобальні виклики створить нову світову парадигму розвитку людини. 

Четвертий стан свідомості

Детальнiше спробували представити наукові напрацювання зарубіжні вчені з приводу соціальних конфліктів, аби імплементувати їх усьому світу. 
 
Підхід до забезпечення миру на основі дослі­дження мозку людини виклав доктор Джон Хегелін: «Людська поведінка залежить від функціонування мозку.
 
Наш інтелект проявляється в тому, як ми реагуємо на все, що відбувається навкруги. Коли ми у збудженому стані, то наша мигдалина починає видавати сигнал.
 
І кожного разу це нами сприймається як певна загроза. І, якщо людина у збудженні перебуває досить тривалий час, наприклад, як солдати на війні (а вони «там» під постійним впливом травматичного стресу), то це величезна загроза для людської суті.  
 
Стрес впливає на поведінку людини й погіршує роботу мозку (погіршується робота підфронтальної кори, відбувається відтік крові), і його нормальне функціонування блокується — стаємо інстинктивними, наша поведінка — реактивною. 
 
Ми працюємо в суспільстві у стані постійного епідемічного стресу, що стало епідемією серцево-судинних захворювань, інсультів та інших хвороб, пов’язаних зі стресом.
 
І це не лише фізичні хвороби, а й імпульсивність, насильницька поведінка (зокрема, тероризм)». 
 
Людська раса повинна зменшити причини стресу: економічну нерівність, бідність, соціальну несправедливість, гніт, відсутність освітніх можливостей у деяких країнах.
 
І хоч цивілізація працює задля поліпшення життя, але все ж таки ми ніяк не можемо позбутися сильних джерел стресу для громадян будь-якої країни.
 
«Досліджуючи світ у пошуках ефективного шляху подолання стресу, ми вивчили й зустрілися з багатьма техніками, методами, дослідженнями, — веде далі президент ГСУМу.
 
— Існують ефективні способи відносно швидко зменшити стрес, який усі ми переживаємо. Серед технік, які ми ретельно переглянули, є медитативний метод, який направлений на зменшення рівня стресу. Він надзвичайно простий і ефективний на індивідуальному рівні. Трансцендентальна медитація (ТМ) дуже швидко заспокоює мигдалевидне тіло («центр страху») у мозку. ТМ швидко занурює розум у стан надзвичайно глибокого спокою.  
 
Ще в 1970 році провідні фізіологи відкрили те, що називають медитативним станом — стан глибокого спокою. Він сильно відрізняється від «не сну» та «сновидінь», тому медики й назвали цей медитативний стан четвертим станом свідомості — це унікальний стан людської фізіології. 
 
Він по­збавляє людину стресу, який є причиною насильницької, злочинної діяльності. Нещодавно американська асоціація хвороб серця рекомендувала цю медитативну техніку людям, які страждають від підвищеного тиску. До слова, показники успішності, рівня знань випускників шкіл значно поліпшилася завдяки практиці ТМ, і ця техніка релаксації ще називається «освіта на основі розвитку свідомості».   

Посттравматичний стресовий синдром

Усім відомо, що Америка брала й бере участь у багатьох конфліктах.
 
Солдати ментально страждають від наслідків постійного стресу, який їм доводилося переживати на передовій — те, що називається посттравматичним стресовим синдромом.   
 
«І зараз Пентагон (департамент, який займається саме захистом) змінив підходи до стресу в середовищі військових: розроблено програми для їх лікування, — резюмує Джон Хегелін.
 
— Військові високопосадовці в усьому світі включають цей тренінг у мілітарну освіту, щоб захистити в майбутньому вояків від загостреного стресу: дати своєрідне «щеплення», надаючи мозку силу, здатність не «виключатися» під дією стресу. Коли ця техніка запроваджується у військові сили, то це те, що ми називаємо підхід до миру, заснований на вивченні мозку».
 
Варто додати, що медитація в групах має ефект зменшення стресу не лише для людей, які перебувають у цій групі, а й має «ефект виливання» на все навколишнє середовище й суспільство.       

ТМ — одна з надзвичайних технік

«Якщо людина не медитує (а це процес самозаглиблення з метою самовдосконалення, при якому людина залишається на самоті зі своєю свідомістю і бачить у своїй душі Бога), то постійно має сплески помилкових тривог (дратування тощо), — розповiв доктор психiатрiї Розенталь.
 
— Під час постійного «включення» нашої стресової системи кров’яний тиск починає зростати, що може викликати серцеві захворювання, інсульти. Медитація ж вгамовує тиск i дуже добре впливає на ваше серце та мозок, і це підтверджується дослідженнями. Люди, які медитують або навіть це робили давно, мають на 23% меншу смертність. Американський інститут серця прийняв ТМ як унікальну з усіх медитацій i як прийнятну додаткову лікувальну систему для контролю за кров’яним тиском».  
 
А доктор Фред у доповіді про запобігання насильницькій антисоціальній поведінці додав, що стрес є основою антисоціальної поведінки.
 
Перебування тривалий час під стресом призводить до зменшення вашої фронтальної частки мозку, зокрема тiєї частки, яка відповідає за пам’ять.
 
Ви постійно починаєте відчувати сигнал тривоги. А внутрішній спокій є джерелом нашої креативності, інтуїції.
 
ТМ — поліпшує функціонування мозку, оскільки його функції стають оптимальними, і ми більш ефективно можемо впоратися зі стресом і використовувати більше наш потенціал для вирішування навіть застарілих проблем.
 
У свою чергу, доктор Девід Орме, який є одним із перших дослідників підходу Brain-Based до  зниження стресу, автором понад 100 наукових публікацій у цій галузі, займався дослідженням практики медитації в тюрмах, надав наукові докази того, що будь-яка медитація може змінити фізіологічну реакцію на стрес.
 
Зокрема, у своєму огляді досліджень сказав:
 
«Спочатку, в 1993 році, ми створили групу медитуючих із 4 тис. осiб.  Під час Національного проекту презентації, який проводили у Вашингтоні, було перевірено й підтвер­джено ефективність підходу до забезпечення миру на основі дослі­дження мозку людини для зниження рівня злочинності та соціального стресу, а також підвищення ефективності уряду. Після початку експерименту рівень злочинності у Вашингтоні почав знижуватися (максимальне зниження досягло 23% згiдно зi статистикою ФБР). Ця тенденція спостерiгалася до завершення експерименту, після чого рівень злочинів знову почав зростати».
 
А у заключних тематичних дослідженнях доктор Говард Ченселер, автор численних наукових робіт, слушно зауважив:
 
«Ми прослідкували, що наші прогнози щодо впливу медитації таки дійсно відбувалися — ТМ може приводити до змін у війні, кількості смертей у різних кінцях світу. І це через те, що свідомість, або підґрунтя, людського життя є чимось дуже абстрактним, але дуже взаємозалежним».
 
Асамблея глобального саміту розглянула велику кількість рішень і перспективних нових ідей, які охоплюють широкий спектр підходів до освіти, безпеки та оборони, економіки, існуючих соціальних систем й урядових структур, а також до захисту цивілізації від зростаючих загроз, спричинених глобальними кліматичними змінами.
 
Асамблея ухвалила резолюцію із закликом до урядів країн світу впровадити ці перевірені на практиці рішення.