Бодігард на 200 тисяч: все, що потрібно знати про затримання охоронця Розенблата

21.06.2017
Бодігард на 200 тисяч: все, що потрібно знати про затримання охоронця Розенблата

Борислав Розенблат (ліворуч) вважає затримання свого охоронця провокацією влади.

Чи може пересічний бодігард народного депутата вільно розпоряджатися сотнями тисяч доларів?

Депутат від Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат вважає, що подібне може статися лише у випадку провокації проти охоронюваної бодігардом особи.

Тим більше що саме його охоронця затримали позавчора в столичному ресторані «Три виделки» під час отримання хабара на кругленьку суму — 200 тисяч доларів США.

Бурштин чи провокація 

Утім детективи НАБУ дотримуються іншої точки зору.
 
Адже їм зрозуміло, що поважна особа не буде підставлятися на «гарячому», за «липкими» грошами завжди зручніше послати підлеглого — хоч помічника, хоч бодігарда. 
 
Нардеп Розенблат усе заперечує в коментарях вітчизняним ЗМІ:
 
«Хочу сам зрозуміти, що відбувається. Все відбувалося за моєю спиною. Звинувачують у тому, що мій охоронець отримав 200 тисяч доларів. Йому всунули якусь сумку і сказали, що це передається мені. Потім було НАБУ».
 
Пан Розенблат наполягає, що «це провокація влади, яка планувалася давно».
 
І додає: «Будемо чекати, коли розберуться, і діяти в рамках законодавства. Всім злостивцям хочу повідомити, що за депутатський мандат не тримаюся і вірю в те, що справедливість восторжествує. До речі, мене НАБУ не допитувало».
 
Тоді як, за неофіційною інформацією НАБУ, яка потрапила у вітчизняні ЗМІ від джерел, хабар у розмірі 200 тисяч доларів депутат нібито отримав за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину.
 
До того ж передані охоронцю Розенблата гроші призначалися не лише йому, а й ще одному депутату Верховної Ради.
 
Йдеться нібито про Максима Полякова з фракції «Народний фронт».

«Підкиньте сумку й мені»

Інший депутат від БПП Сергій Лещенко повідомив у соцмережах, що, за даними слідства, які йому відомі, депутат Розенблат мав допомогти підприємцю вирішити питання з отриманням ліцензії на видобуток бурштину, а також просувати зміни до законодавства. 
 
«НАБУ давно вело Розенблата, а подібний «контакт» iз підприємцем був не вперше. Сам Розенблат сказав, що гроші його охоронцю... «підкинули». В інтернеті вже складають списки охочих, щоб їм також «підкинули» 200 тисяч доларів або навіть меншу суму», — написав депутат Лещенко у «Фейсбуцi».
 
Народний депутат також стверджує, що, за його інформацією, НАБУ вже готує подання до Верховної Ради на позбавлення Борислава Розенблата депутатської недоторканності.
 
«Парламент України залишається біржею, де голоси людей розмінюють на валізи грошей. І так буде доти, доки не прийде президент iз політичною волею боротися з корупцією, а не кришувати потоки. І поки ми не поміняємо виборчі правила в країні. У середу готуємо вуличну акцію під Радою з вимогою зміни закону про вибори», — констатує Сергій Лещенко.

Політична вендета 

Уже наступного дня після затримання бодігарда — у вівторок пан Розенблат повідомив, що у всіх його помічників проходять обшуки.
 
І додав, що ситуація з затриманням його охоронця (який також виявився оформленим помічником депутата) є помстою за спроби легалізації видобутку бурштину.
 
«Помста тих людей, з якими ми вже 2,5 року боремося через незаконний видобуток. Хто слідкував, усе розуміє. Приємно, що реальну ситуацію розуміють навіть мої політичні опоненти. Я продовжую наполягати на тому, що це провокація, яка направлена на те, щоби знівелювати результати моєї діяльності у сфері легалізації бурштину», — наголошує Розенблат.
Депутат нагадує, що був автором законопроекту №1351-1, який Рада провалила. 
 
«Після провалу проекту закону №1351-1 я, як і обіцяв, подав новий законопроект. Тоді ж мені натякнули, що не варто бути таким настирним. Зокрема, почалися погрози», — викладає свою версію народний обранець. 
 
Нардеп також наголошує, що інформація про хабар у 200 тисяч доларів йому за рішення ліцензування з видобутку бурштину є помилковою, оскільки він не має впливу для вирішення цього питання.
 
«Після того як я відкрито заявив, що чиновники з Держгеонадр «розбазарюють» бурштиноносні землі, на мене пішла дуже сильна інформаційна атака. Очевидно, що були залучені всі засоби впливу, написані заяви в НАБУ, на які, власне, бюро і відреагувало», — виправдовується далі Розенблат.
 
Щодо ролі депутата Полякова, якому він нібито мав передати гроші, то цю інформацію він узагалі вважає нонсенсом.
 
«У мене з ним немає жодних стосунків поза Радою», — стверджує Розенблат.
 
За його словами, його охоронець, який має бойовий досвід в АТО, досі затриманий. Депутат додає, що попри погрози СБУ так і не надала йому охорону. 
 
«Зі мною була тільки ця людина. Це справжній воїн. Я зроблю все можливе, щоб розібратися в ситуації», — обіцяє він.