Тактика для Донбасу: що відомо про концепцію закону щодо деокупації ОРДЛО

21.06.2017
Цей тиждень розпочався хоч і не з сенсаційного, але довгоочікуваного свідомими українцями повідомлення щодо бажання «верхів» урешті замінити формат АТО, який не відповідає реаліям.
 
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що секретар РНБО Олександр Турчинов під час засідання фракції «Народного фронту» презентував концепцію закону про деокупацію ОРДЛО.
 
Голова ВР наголосив, що наразі самого тексту проекту закону ще немає.
 
«Обговорюється саме концепція, i це правильний підхід, щоб на початковому етапі визначити його основні позиції. Власне, це зміна статусу, визнання окупованих територій формально окупованими та найголовніше — це визначення юридичних передумов для ведення бойових дій і військових операцій, щоб цей закон давав таке законодавче право для головнокомандувача і РНБО», — зазначив Андрій Парубій.
 
Додамо, що в запропонованій концепції також передбачено створення єдиного оперативного штабу, який повинен управляти не тільки всіма військовими та силовими підрозділами, сектором безпеки, а й місцевими військово-цивільними адміністраціями.
 
Також у законопроекті описується компромісний варіант, навколо якого зможуть об’єднатися як противники, так i опоненти воєнного стану.
 
Утiм уже є немало й критиків нового підходу. Зокрема, за словами заступника профільного міні­стра й екс-голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, документ дуже «сирий», i відтак над концепцією закону про деокупацію ОРДЛО треба ще чимало попрацювати.