Несподівана активність: чому Генпрокуратура зажадала позбавити iмунiтету п’ятьох нардепів

23.06.2017
Несподівана активність: чому Генпрокуратура зажадала позбавити iмунiтету п’ятьох нардепів

У порівнянні з «космічними» масштабами дерибану в Київраді часів Черновецького, 10 земельних ділянок на Жуковому острові для Олеся Довгого — дитячий садок.

Відучора Верховну Раду ворохобить.
 
Після скандалу з хабарами за внесення потрібних поправок у законопроект про легалізацію видобутку бурштину, в якому звинувачують народних депутатів Борислава Розенблата із БПП та Максима Полякова з «Народного фронту» («УМ» докладно писала про це в одному з попередніх номерів), Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності ще трьох народних депутатів.
 
Ними виявилися Олесь Довгий (група «Воля народу»), Євген Дейдей («Народний фронт) та Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії).
 
Практично всіх їх звинувачують у «нетрудових доходах», виявлених на підставі аналізу їхніх електронних декларацій та проведених НАБУ слідчих дій.
 
Так, Олесю Довгому інкримінують зловживання службовими обов’язками, «вчиненi у співучасті, з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок природно-заповідного фонду — заказника «Острів Жуків», загальною площею 44,25 га». Євгена Дейдея підозрють у «незаконному збагаченні на суму 6,1 млн. грн.».
 
А Андрій Лозовий, як вважає ГПУ, «занизив суму оподаткованого доходу на 8 622 647,4 грн.», чим «завдав державі збитків на суму 1 846 561,1 грн.
 
Цікаво, що ще під час звіту в парламенті у травні Юрій Луценко заявив, що готовий направити до Верховної Ради подання на позбавлення депутатської недоторканності Андрія Лозового та Євгена Дейдея, коли ці документи будуть належним чином підготовлені Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.
 
До речі, тоді у списках фігурував і Геннадій Бобов із групи «Відродження», якого звинувачували в ухиленні від сплати податків та декларуванні недостовірної інформації.
 
Щодо Лозового, то він погрози у притягненні до відповідальності вже чує щонайменше два роки — ще в липні 2015-го тодішній Генпрокурор Віктор Шокін мав намiр зробити це за побиття голови селища Коцюбинське, що на Київщині.
 
Сам же Андрій Лозовий назвав останнє подання «відкритим свавіллям, правовим нігілізмом» і помстою за те, що Радикальна партія не має наміру голосувати «за так звані медичну, пенсійну і земельну реформи».
 
Слідчі ж НАБУ, які займаються цими справами, готові довести, що вони не дарма їдять хліб та отримують такі великі зарплати.
 
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький навіть заявив, що САП готова піти на безпрецедентний крок і розкрити таємницю слідства, надавши необхідні матеріали парламенту для ухвалення рішення щодо позбавлення недоторканності п’ятьох народних депутатів, а він особисто готовий представити позицію слідства в Комітеті з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України і в залі парламенту.
 
«Тепер справа за парламентарiями — вони мають надати згоду на те, щоби вищевказані народні депутати перевірили на власному досвіді дію законів, які вони розробляють та приймають для всіх громадян України», — написав Холодницький на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
А от із цим можуть бути проблеми. Бо, як висловився в ефірі телеканала ZIK політолог Валерій Димов, найбільше, що цікавить нині парламентаріїв — чому саме цих депутатів хочуть притягти до відповідальності й хто може стати «наступною жертвою».
 
«Прем’єр Сінгапуру розповідав, що боротися з корупцією — легко. Для цього потрібно лише посадити кількох своїх друзів. А коли у нас починаються такі подання, то депутати починають запитувати: «За що?» і «Чому я?». Їх можна зрозуміти, вони справді не розуміють, чому саме вони. Тому що у Верховній Раді куди не кинь — всюди клин», — заявив політолог.
 
Він підозрює, що депутати чинитимуть опір, щоб не знімати зі своїх колег недоторканність, бо самі можуть опинитися на їхньому місці.
 
«Все затягується, щоб слідство не дійшло до логічного завершення. Поки що ми не бачимо жодних результатів у схожих слідствах», — зазначає Валерій Димов. 
 
Ще одне питання, яке в усіх на вустах: чому саме зараз почалася кампанія з «пошуку крайніх»?
 
Відомий політтехнолог Денис Богуш припускає, що весь цей інформаційний бум мiг бути приурочений до візиту Петра Порошенка до Америки і його зустрічі з Дональдом Трампом.
 
«Наша сторона дуже ретельно готувалася до цього візиту, і нам потрібно було показати якісь результати у боротьбі з корупцією та ефективність роботи НАБУ, на створення якої американці свого часу виділяли мільйонні гранти. Тому інформація буде оприлюднена. Щоправда, в те, що все буде доведено до суду і винні отримають реальні терміни, я не вірю, бо в нас ця система поки що не працює», — розповів він у коментарі «УМ».
 
Поки депутати в роздумах. Андрій Парубій пообіцяв винести це питання на голосування до кінця поточної сесії.
 
А це не так і багато — за два тижні нардепи матимуть законну планову відпустку.
 
З яким настроєм відпочиватимуть п’ятеро поки що недоторканних депутатів — покаже найближчий час.