Мінагропрод допускає можливість продажу землі юридичним особам

27.06.2017
Робоча група при Міністерстві аграрної політики і продовольства допускає можливість такого продажу земельних ділянок з урахуванням низки обмежень у разі скасування мораторію на продаж сільгоспземель, якщо буде відпрацьовано механізм мінімізації ризиків їх масової скупки.
 
Як повідомив перший заступник голови Мінагропроду Максим Мартинюк, якщо знайдуть механізм мінімізації ризиків, тоді підуть і на допуск юридичних осіб до ринку землі.
 
«Ми не маємо права на помилку в цій земельній реформі. Краще запустити такий механізм дуже консервативно, ніж отримати в результаті неконтрольований процес», — сказав він.
 
Мартинюк відзначив, що право на купівлю ділянок можуть отримати саме невеликі господарства, які впродовж останніх п’яти років обробляли землі та працювали в аграрній галузi.
 
За його словами, така модель може стати компромісом відомства з аграрними асоціаціями, які неодноразово закликали уряд передбачити можливість допуску до майбутнього ринку сільгоспвиробників.
 
«Ми перебуваємо в конструктивному діалозі з аграрними асоціаціями, щоб обрана модель запуску ринку землі в Україні не призвела до того, що у бізнесу виникнуть проблеми», — сказав Мартинюк, зазначивши, що запуск ринку не має бути стресовим для сільгоспвиробників.
 
Як відомо, в Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, дію якого у жовтні минулого року Верховна Рада продовжила до кінця 2017 року.
 
У меморандумі з Міжнародним валютним фондом Україна планувала до кінця травня нинішнього року прийняти закон, який регламентує обіг земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) почати продаж сільгоспземель.
 
Уряд України в рамках земельної реформи пропонує дозволити купівлю громадянами України до 200 гектарів землі.