«Святковий календар»: 1 травня залишиться вихідним, а 8 березня ще під питанням

27.06.2017
Завтра, 28 червня, завдяки Дню Конституції українці матимуть черговий вихідний день.
 
Проте наступного року ми можемо побачити зовсім новий «святковий календар».
 
«УМ» уже повідомляла про ініціативу Українського інституту національної пам’яті, в якій пропонується відмовитися від святкування окремих «празників», що дісталися нам у спадок від Радянського Союзу, натомість є ідея започаткувати нові пам’ятні дати, які стали б у тому числі й вихідними днями.
 
Обговорення цих пропозицій здійняло цілу бурю в українському суспільстві.
 
Й хоча дискусія ще досі триває, певні компромісні рішення вже є.
 
Зокрема, наступного року 8 березня ми святкуватимемо, найвірогідніше, на роботі.
 
«Ми пропонуємо його перейменувати з Міжнародного жіночого дня на День боротьби за права жінок. У цьому випадку статус вихідного дня лише зашкодить формату цього свята. Я думаю, що будуть іще дискусії щодо цього, але я готовий відстоювати нашу позицію й сподіваюся, що зможемо переконати депутатів», —сказав директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович виданню «Апостроф». 
 
А от щодо 1 травня, яке пропонували зробити робочим днем, довелося дещо «здати» позиції. 
 
В інституті вимушені були відмовитися від цієї ідеї, бо вона не знайшла підтримки, тому пішли на компроміс і в новій редакції законопроекту від Українського інституту національної пам’яті, який уже подано до Кабміну, це одіозне свято буде не Міжнародним днем солідарності трудящих, а Днем праці (а чому б і ні? Та хоч Днем саджання картоплі — саме цим більшість українців на початку травня якраз і займається).
 
Таким чином убиваємо двох зайців: долучаємося до Заходу (бо в більшості тамтешніх «загниваючих» країн воно так і називається, але не є вихідним), а з іншого боку — зберігає статус вихідного, що цілком задовольняє українців.
 
Статусу пам’ятної дати слід по­збавити і 22 червня, вважає Володимир В’ятрович (наразі цього дня ми відзначаємо День скорботи і пам’яті жертв війни. — Ред.).
 
«Нам потрібно відмовитися від цих радянських, російських атавізмів, штампів, і 22 червня пам’ятати як день, коли почалася війна між двома тоталітарними режимами — нацистським і комуністичним. Але це точно не початок війни...
 
Якщо ми вже хочемо говорити про початок війни, то для цього є 1 вересня 1939 року, саме тоді для українців почалася війна, й українці в перші дні цієї війни опинилися в її гущі. А якщо вшановувати пам’ять загиблих під час Другої світової, то для цього є «цілком правильний день 8 травня — День пам’яті і примирення», — наголошує пан В’ятрович. Й саме цей день має бути вихідним.
 
Цікаво, якщо донедавна скасування вихідного дня 9 травня суспільство сприймало «в штики», то на тлі інсинуацій, які спостерігалися цьогоріч (зокрема, в Дніпрі), кількість людей, готових підтримати ідею щодо перенесення вихідного дня з 9-го на 8-ме, суттєво зросла. 
 
А от від нових свят-«вихідних» — йдеться про День Шевченка та День сім’ї — довелося відмовитися. Ця ідея серед українців підтримки не здобула.