І грошей немає, і влади: у Черкасах через децентралізацію не вистачає грошей для ПТУ

27.06.2017
На функціонування професійно-технічних закладів Черкас із міської казни треба виділити 33 мільйони гривень, а їх бракує.
 
За словами міського голови Анатолія Бондаренка, у профтехучилищах і коледжах міста навчаються не лише студенти з Черкас, а й з усіх районів області та інших регіонів України.
 
До того ж  таких учнів там — переважна більшість. Тоді як, наголошує пан Анатолій,  усі витрати — заробітна плата викладачам, оплата енергоносіїв та інших комунальних послуг і потреб ПТУ — оплачуються тільки коштом бюджету Черкас.
 
«33 мільйони гривень цього року ми маємо забрати з міської казни і перерахувати на функціонування закладів професійно-технічного спрямування. Ми забираємо ці гроші з кишень наших громадян, хоча могли б спрямувати їх на потреби черкаських шкіл, лікарень, комунальну сферу», — обурюється  «УМ» міський голова Черкас.
 
І пояснює: насправді — це повноваження держави, яке вона передала у рамках децентралізації на місця. При цьому ні з державного, ні з обласного бюджету місто так і не отримало жодної компенсації на потреби ПТУ. Яка ж це децентралізація, якщо нам тільки передають навантаження на бюджет, і не дають жодних важелів впливу?» — наголошує Анатолій Бондаренко.
 
Він каже, приміром, хотілося б скорегувати навчальний процес, визначивши перелік найпотрібніших для міста робітничих професій.
 
Натомість ПТУ набирають сотні студентів на спеціальності, які не мають особливого попиту на ринку праці. 
 
Окрім цього, уточнює міський голова, Черкаси позбавлені можливості впливати на кадрові рішення у цих закладах, розпоряджатись їхнім майном, аби проінспектувати ефективність експлуатації, зокрема, з огляду на оплату комунальних послуг.
 
«Ми не просимо у держави додаткових дотацій — віддайте нам те, що належить місту за Конституцією України. На жаль, досі діалогу немає», — констатує Анатолій Бондаренко.
 
І зазначає, що місто вчергове звертається до керівництва  обласної влади посприяти у вирішенні питання з компенсацією витрат на функціонування ПТУ.
 
До речі, торік з казни Черкас у обласну було виділено близько 20 мільйонів гривень субвенції, які область спрямувала на ремонт  дороги Черкаси—Сміла, відновлення даху в Черкаському обласному драмтеатрі та закупівлю обладнання для обласних медичних закладів.