«Золоті» таланти: як Німеччина виграта Кубок конфедерацій і чемпіонат Європи U-21

04.07.2017
«Золоті» таланти: як Німеччина виграта Кубок конфедерацій і чемпіонат Європи U-21

Резервний склад національної збірної Німеччини став найкращим на Кубку конфедерацій-2017. (Фото з сайта: www.dfb.de.)

Подвійним тріумфом завершився минулий уїк-енд для Німеччини — спочатку «молодіжка» здобула «золото» на континентальному форумі, а через два дні національна збірна «взяла» і Кубок конфедерацій.

Причини успіху

Власне, ці дві перемоги, а також «срібло» «Маншафту» на Олімпіаді в Ріо-2016 (на Іграх, нагадаємо, змагаються гравці віком до 23-х років iз допомогою трьох досвідчених «ветеранів») — яскраве підтвердження ефективної роботи німецьких футбольних академій. 
 
Виборовши право на проведення «мундіалю»-2006, місцеві функціонери почали виділяти кошти не лише на будівництво стадіонів, а й на спорудження надсучасних тренувальних баз та спортивних шкіл.
 
Нова політика Німецького футбольного союзу вже за короткий час дала результати: на домашньому світовому форумі «Бундестім» узяла «бронзу», а її лідери — Лам, Швайнштайгер, Подольські та Клозе — одразу стали зірками.
 
Ця досвідчена четвірка разом із молодими талантами (Мюллером, Нойєром, Озілом та Кроосом) посіла третє місце і на ЧС-2010. 
 
А вже через чотири роки вихованець нової системи підготовки футболістів Маріо Гьотце, забивши вирішальний м’яч у фіналі ЧС-2014 проти Аргентини, приніс Німеччині довгоочікуване «золото» світової першості.
 
Варто також зазначити, що «Бундестім» не цурається залучати до лав збірної і гравців з інших країн — якщо раніше лідерами команди були етнічні поляки Клозе й Подольські та бразилець Какау, то зараз зірками «Маншафту» є представники емігрантів з Африки (Боатенг і Гнабрі) та Туреччини (Озіл і Джан). 

Ставка на молодь  спрацювала

Після перемоги на ЧС-2014 наставник німців Йоахім Льов почав частіше довіряти юним талантам.
 
Аби ж визначити, хто саме з резервістів приєднається до компанії зірок на майбут­ньому «мундіалі», тренерський штаб вирішив перевірити «зелених гравців» серйозним змаганням — Кубком конфедерацій.
 
Хоча Льов перед вирішальним матчем турніру і говорив, що «вихід у фінал — несподіванка», тріумф його команди не був неочікуваним: ставши найрезультативнішою збірною російського КК, «Бундестім» у боротьбі за трофей мінімально обіграла чилійців. Вирішальний гол німецька молодь забила після дитячої обрізки чилійських захисників.
 
Після тріумфального фіналу, котрий проходив на новенькому стадіоні в Санкт-Петербурзі, 57-річний Льов говорив наступне:
 
«Ми на сьомому небі від щастя. За ці три тижні ми виконали неймовірну роботу і сьогодні билися за кожен метр поля. Багато наших хлопців ще жодного разу не грали у фіналі, тепер вони запам’ятають цей матч на все життя. Також додам, що всі футболісти, які зіграли на турнірі, істотно поліпшили свої перспективи у збірній. Це піде нам на користь».
 
Цікаво, що ще жодного разу команда-тріумфатор «генеральної репетиції» чемпіонату світу не перемагала на самому «мундіалі».
 
Але, зважаючи на потужні резерви, Німеччина — один із головних фаворитів майбутнього російського «мундіалю».
 
Фінальний поєдинок, окрім володаря «золота» та солідних призових (4 млн. євро), визначив і долю індивідуальних призів.
 
Як і прогнозувалося, титул MVP Кубка отримав лідер переможців — капітан «Бундестім» Юліан Дракслер.
 
А його партнер по атаці Тімо Вернер виграв бомбардирську гонку (в його активі — 3 голи та дві передачі).
 
Володарем «воротарської» нагороди став чилієць Клаудіо Браво. Основний аргумент на користь 34-річного капітана «червоних» — його три «сейви» у серії пенальті півфіналу з португальцями.
 
 
Невдахи ж «післяматчевої лотереї» — «європейські бразильці» — задовольнились «бронзою» КК-2017: підопічні Фернанду Сантуша в «овертаймі» «малого фіналу» дотиснули мексиканців. 
 

ТАБЛО

Кубок конфедерацій-2017. 
 
Фінал. Чилі — Німеччина — 0:1 (Штіндль, 20). Матч за 3-тє місце. Португалія — Мексика — 2:1 (Пепе, 90; Адріен Сілва, 104 (пен.) — Нету, 55 (у свої ворота; вилучення: Семеду, 106 — Рауль Хіменес, 112). Другий півфінал. Німеччина — Мексика — 4:1 (Горецка, 6, 8; Вернер, 59; Юнес, 90+1 — Фабіан, 89). 
 
Чемпіонат Європи U-21. Фінал. Німеччина — Іспанія — 1:0 (Вайзер, 40).